Ingredienser
Pajskal,Fyllning
Instruktioner
Det är ett måste att äta dessert vid högtidliga tillfällen. Eller faktum är att enligt mig så är dessert ett måste vid alla tillfällen. Man bör alltid spara en liten plats i magen för något sött som piggar upp. Den här solgula pajen är syrlig, frasig och sidenmjuk och passar alldeles utmärkt efter en påskbuffé.
Lägg mjölet i en hög med salt, hacka sedan det iskalla smöret med en kniv tills du har en grynig massa. Hantera degen så lite som möjligt med händerna, den skall vara kall. Då blir den frasig! Häll på den iskalla citronsaften och rulla ihop degen till en boll, platta ut den. Kavla ut degen på ett mjölat bord och kläm ut den i en springform. Ställ den i kylen i minst en halvtimme.
Servera smetana blandat med nymalen kardemumma
Sätt ugnen på 225 grader och medan du väntar på att pajformens tid i kylen, fixar du fyllningen. Ner med socker, ägg och ägggulor samt citronrasp och saft i en kastrull, sjud tills du ser bubblor och dra kastrullen av värmen. Vispa ner smöret och fortsätt vispa tills du har en slät blandning. Nu skall skalet in i ugnen i 10 minuter, och sedan fyller du det med citronblandningen. Grädda pajen i 50-60 minuter, ta ut pajen och låter den svalna innan du serverar den med vispad crème fraîche kryddat med kardemumma.
Glad påsk!
