Svenska köttbullar

Svenska köttbullar. Detta är ett recdet som är baserat på Tore Wretmans klassiska recept men där jag lagt till och ändrat några detaljer.
    köttbullar i stekpanna

    Ingredienser

    Övrigt:

    Jag använder gärna minst två sorters färs för jag tycker att köttbullarna då får mer smak och djup. Det går bra att använda andra kombinationer än den i receptet, t ex två sorters färs eller att byta ut den ena mot älgfärs.

    Instruktioner

    Svenska köttbullar (Swedish meatballs).

    Detta är ett recdet som är baserat på Tore Wretmans klassiska recept, men jag har lagt till och ändrat några detaljer, bland annat i kryddningen.

    Rör ned ströbrödet i grädden och låt det svälla i ca 10-15 minuter, låt gärna stå svalt.

    Riv löken och vitlöken över blaningen med grädde och ströbröd, rör ned de övriga ingredienserna (förutom smöret). Låt det hela stå och sätta sig en stund, ca 20 minuter.

    Ta lite kallt vatten på fingrarna och forma köttbullarna med händerna till lagom stora runda bollar, ungefär lika stora som en valnöt. Det är bra att ha en skål med kallt vatten för att skölja händer i när det blir för kladdigt. Om du ser större lökbitar i smeten,ta bort dem då de kommer få köttbullarna att spricka.

    Lägg köttbullarna på ett fat, smält smöret på hög värme i en panna och låt det brynas. Lägg i köttbullarna och sänk värmen. Stek dem så de får en fin gyllenebrun yta runt om, det brukar ta ca 5 minuter. Du kan också låta dem gå i en ugnsform i ugnen, 225-250 grader, i 5-8 min tills köttbullarna fått fin färg, även då vill ha med lite smör.

    Svenska köttbullar - DinVinguide | DinVinguide.se