Ingredienser
Botten:
Fyllning:
Instruktioner
Svartvinbärskaka
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda mjöl och socker och tillsätt det kalla smöret i bitar. Nyp ihop med fingertopparna till en deg, eller blanda snabbt ihop i matberedare. Klä en ugnssäker form, ca 21 x 21 cm, med bakplåtspapper. Tryck ut degen i ett jämnt lager i botten av formen. Grädda mitt i ugnen 10-12 minuter, tills degen börjar få lite färg.
Mixa vinbären fint med mixerstav eller i matberedare. Rör ihop ägg och socker. Vispa ner mjöl, vaniljsocker och de mixade vinbären. Häll fyllningen i formen och grädda ytterligare ca 15 minuter, tills kakan har stannat. Låt svalna och lyft försiktigt upp kakan ur formen. Skär i rutor. Förvara svalt fram till serveringen.
Kommentar: Jag bakade kakan i en avlång brödform och skar avlånga bitar. Fick ut 10 bitar. Kakan är mäktig och små bitar är att föredra. Hade kakan inne 20 minuter för att få fyllningen att stanna.