Ingredienser
Svartrotsgratäng
Övrigt:
Instruktioner
Hör du till dem som aldrig ätit svartrötter, då är det dags för bot och bättring. Våga dig på de vackra vita rotsakerna. De är lite pyssliga att hantera men om du skalar dem under rinnande iskallt vatten så är det lättare. De är nämligen riktigt kladdiga. Lägg de skalade rötterna direkt i en kastrull med vatten och färskpressad citron och lite salt för annars mörknar de. Koka dem halvmjuka i cirka 10-15 minuter. Under tiden smörjer du en ugnsform och ställer den åt sidan och fortsätter med att göra en béchamelsås. Smält och bryn försiktigt smöret, drag kastrullen av värmen och vispa ned mjölet. Nu skall du först vispa ned lite av gräddmjölken, vispa bort alla klumpar. Ställ tillbaka kastrullen på värmen och fyll på med resten av mjölken. Låt såsen småputtra medan du häller ned osten och smakar av med salt, nymald svartpeppar och lite av den rivna tryffeln. Sila bort vattnet från svartrötterna och lägg dem i ugnsformen och häll över den härliga såsen. Stek nu de små fläskbitarna tillsammans med den finhackade vitlöken så att de får färg och strö dem över gratängen. Hit kan du förbereda i förväg, det sista som du skall göra innan servering är att låta gratängen gå i 200 graders värme i ca 20 minuter eller tills den har fått fin färg och precis innan servering riva massor av skön tryffel över härligheten.