- Recept
Sparrissoppa med knoppsallad och västerbottenflarn.
Hämtar annons
Recept av Redaktionen
Sparrissoppa med knoppsallad och västerbottenflarn.
Sparrissoppa med knoppsallad och västerbottenflarn.
Ingredienser
- Soppan
- 2 stSparris, grön i bunt
- 3 stPotatis, normalstora och skalade
- 1 stGul lök
- 2 stVitlöksklyftor
- 25 stSmör
- 2 dlVitt vin eller vermouth
- 1 lVatten
- 2 stGrönsaksbuljong i tärning
- 3 dlGrädde
- Västerbottenchips
- 2 dlVästerbottenost, grovt riven
- Knoppsallad
- 6 mskOlivolja
- 4 mskVitvins- eller champagnevinäger
- Smaka av med färsk timjan, salt och peppar från kvarnen.
Det här är en soppa som räcker till 4 stora portioner eller 8 små. Börja med att skära av topparna på sparrisen och lägg dem åt sidan. Skär resten av sparrisen och den skalade potatisen i mindre bitar.
Finhacka vitlök och lök och bryn dem tillsammans i smör. Ner med sparrisstjälkarna och potatisen i kastrullen. Tillsätt sedan vinet och låt alkoholen fräsa bort. Ner med en liter vatten och buljongtärningarna. Låt nu soppan koka i 10-15 minuter tills sparrisen och potatisen är lagom mjuk för att kunna mixas. Häll av vattnet men OBS! spar lite, det kan vara bra att ha och späda soppan med. Mixa nu soppan slät tillsammans med grädden. Värm den, smaka av med salt och peppar samt timjan. När du är nöjd, håller du soppan varm medan du fokuserar på knoppsalladen. Vispa ihop olja, vinäger och kryddor till en vinägrett. Koka knopparna i lättsaltat vatten i 2 minuter. Häll av vattnet och vänd dem i vinägrett och färsk timjan. Salta och peppra och ställ åt sidan medan du gör västerbottenchipsen.
Västerbottenschips. Ta fram en ugnsplåt och lägg ut ett bakplåtspapper. Gör små högar av riven Västerbottensost på pappret, ställ in plåten i ugnen på 250 grader i cirka 7 minuter. Akta så att de inte bränns vid, högarna ska bara smälta och bli lite gyllenbruna i kanten. Ta ut plåten och låt ostchipsen stelna.
Värm på soppan om det behövs och häll upp den i skålar. Toppa med lite knoppsallad och Västerbottenschips.