Socca, Farinata, Fainà eller Cecina låter tjusigt eller hur?! Men det är bara olika namn på exakt samma vardagliga men väldigt goda kikärtspannkaka. Den görs lite här och där i Sydeuropa, och är en gluten- och äggallergikers dröm, för den innehåller varken det ena eller det andra. Den steks på stora hällar i gatuhörn serveras som snabbmat ihopvikt med med enbart salt och peppar i ett smörpapper. I min variant serveras den med en härlig ratatouille och en klick creme fraiche. Vill man kan man även prova med creme fraiche, honung och kanderade valnötter. Men då blir det en helt annan rätt!
Du gör så här: Vispa ihop alla ingredienser och låt smeten stå och svälla i minst 2 timmar – ju längre desto bättre – i kylskåpet.
När smeten svällt klart, värmer du en stekpanna tills den är brännhet, i med olja och sedan en klick smör. Häll i ¼ av smeten i den heta stekpannan. När pannkakan är helt torr på ovansidan vänder du den väldigt försiktigt. Den är skör, låt även den andra sidan få rejält med färg och lägg sedan upp den på en tallrik.
Servera med Ratatouille som du gör så här: Börja med att hacka alla grönsakerna i ganska små kuber. Jag tycker det blir snyggast så, men smaken är som baken. Så orkar du inte stå och hacka småbitar så låter du bli och gör stora bitar istället. Fräs grönsakerna och börja med det som är hårdast och behöver mest tid i pannan. Te x morot , lök och squash. När alla grönsaker har fått fräsa en stund, så häller du i tomatpurén så att även den får fräsa lite i smör – det gör att tomatsmaken blir söt och fyllig. Ner med allt annat förutom Sambal och låt det puttra tills morötterna är mjuka. Tiden beror på hur stora bitar du har i din röra. När röran är färdigkokt så kryddar du upp den med sambal, salt och svartpeppar.