Hämtar annons
Recept av Redaktionen
Smörstekt gös med Sandefjordsås och sallad på råhyvlad svartrot
En lättlagad fin varmrätt med smörstekt gös!
Ingredienser
- Sandefjordsås
- 1 dlgrädde
- 1 dlcréme fraische
- 100 gramsmör
- Citronett
- ½ stcitron, saft och skal
- 2 mskolivolja
- 1 nypasalt
- Svartrot
- 2 stsvartrötter
- 1 delgurka
- 1 delvattenkrasse
- 1 deldill
- 1 delkörvel
- 1 delpersilja
- Grillad gurka
- ½ stgurka
- 1 nypaflingsalt
- Smöstekt gös
- 600 gramgösfilé
- 3 msksmör
- Dillslungad potatis
- 500 grampotatis
- 50 gramsmör
- ½ dldill
- salt
Sandefjordsås:
Koka upp grädden, tillsätt créme fraiche och koka upp igen. Tillsätt smöret lite i taget och mixa samtidigt ihop såsen med en stavmixer. Smaka av med salt.
Sallad på råhyvlad svartrot:
Plocka topparna av örterna. Skala och hyvla remsor av svartroten med en potatisskalare eller rotfruktskalare. Lägg svartroten i kallt vatten med lite citron så att den inte oxiderar. Hyvla även några remsor av gurkan. Blanda ihop örter, svartrot, gurka och vänd ner i citronetten.
Grillad gurka:
Skär gurkan i tjocka stavar och grilla på hög värme ca 3 minuter på varje sida. Strö lite flingsalt över.
Smöstekt gös:
Salta gösen och stek den i smör på medelvärme ca 2-3 minuter på varje sida, beror på hur tjock filén är.
Dillslungad potatis:
Koka potatisen och sväng sedan runt den med en rejäl klick smör och finhackad dill.