• Hem
  • /
  • Recept
  • /
  • Små spenatpiroger med fetaost och mynta – Spanakopita

Små spenatpiroger med fetaost och mynta – Spanakopita

Små spenatpiroger med fetaost och mynta – Spanakopita
    Små spenatpiroger med fetaost och mynta – Spanakopita

    Ingredienser

    • Små spenatpiroger med fetaost och mynta – Spanakopita

    Övrigt:

    olivolja
    salt
    peppar

    Instruktioner

    Små spenatpiroger med fetaost och mynta – Spanakopita

    Sätt ugnen på 200-225 grader. Fräs löken lätt, i lite olivolja, i en kastrull. Lägg i den hackade frysta spenaten, låt den sakta koka upp och låt den koka på svag värme tills det mesta av vattnet dunstat av. Ta kastrullen av värmen. Blanda ner ägg, persilja, mynta och fetaost. Salta och peppra. Var försiktig med saltet, smaka först av fetaosten – är den salt kan saltet uteslutas.

    Med smördeg:
    Rulla ut smördegen och skär ut fyrkanter från varje ark smördeg. Pensla kanterna runt om med uppvispat ägg. Lägg fyllning i mitten på varje fyrkant. Vik över så att kanterna ligger mot varandra och pirogerna fått en rektangulär form. Tryck till och mönstra kanterna med en gaffel. Lägg dem på en bakpappersklädd plåt. Pensla pirogernas ovansida med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter i 200 grader. Låt svalna.

    Med filodeg:
    Smält smör. Lägg försiktigt ut ett ark filodeg på mjölad bänk. Pensla med smält smör. Lägg nästa ark ovanpå. Skär plattan på tvären i 6 långa remsor. Lägg 1 msk kall fyllning i nedre delen av remsan, och vik hörnet av degen över fyllningen. Fortsätt vika (6 ggr) till ett 3-kantigt paket. Lägg på bakpappersklädd plåt, pensla med smör. Grädda mitt i ugnen 7- 10 minuter i 225 grader.