Svenska flaggan
  • Recept
  • Skomakarlåda med torsk, rödvinssås, rökt sidfläsk och potatispuré

Hämtar annons

Skomakarlåda med torsk, rödvinssås, rökt sidfläsk och potatispuré

Recept av Redaktionen

Skomakarlåda med torsk, rödvinssås, rökt sidfläsk och potatispuré

Skomakarlåda med torsk, rödvinssås, rökt sidfläsk och potatispuré

Ingredienser

  • Rödvinssås:
    • ½ stgul lök, finhackad
    • 1 msksmör
    • 1 ½ msksocker
    • 2 dlvatten
    • 2 mskkalvfond eller 2 buljongtärningar
    • 2 dlrött vin
    • 1 msksoja
  • Fläsk:
    • 150 gramrökt sidfläsk eller 1 pkt bacon, fint tärnat
  • Potatispuré:
    • 1 kgmjölig potatis, skalad och delad i mindre bitar
    • 3 dlmjölk
    • ½ dlgrädde
    • 1 msksmör
    • 1 tsksalt
    • 1 krmpeppar
  • Torsk:
    • 4 stportionsbitar ryggfilé av torsk
  • mjöl

    salt

    peppar

Skomakarlåda med torsk, rödvinssås, rökt sidfläsk och potatispuré

Sås: Fräs löken i smöret. Tillsätt socker och fräs tills sockret börjar bli brunt. Späd på med vatten, vin, fond och soja. Koka ihop ca 10 min. Sila ev. såsen och servera.

Fläsk: Stek fläsket knaprigt och låt det sedan rinna av på hushållpapper. Spara fettet i stekpannan till att steka fisken i.

Puré: Skala och skär potatisen i bitar. Koka den mjuk i lättsaltat vatten. Häll av potatisen och mosa slätt. Vispa i mjölk, grädde, salt och peppar till en fluffig konsistens.

Torsk: Vänd fisken i mjöl smaksatt med salt och peppar. Stek fisken i fläskfettet på medelvärme till en innertemperatur på 43 grader.

Montering:

Lägg en klick puré på varje tallrik och skeda ut sås på tallriken. Lägg den nystekta fisken på såsen och strö över fläsket. Servera med en sallad.