- Recept
Skomakarlåda med torsk, rödvinssås, rökt sidfläsk och potatispuré
Hämtar annons
Recept av Redaktionen
Skomakarlåda med torsk, rödvinssås, rökt sidfläsk och potatispuré
Skomakarlåda med torsk, rödvinssås, rökt sidfläsk och potatispuré
Ingredienser
- Rödvinssås:
- ½ stgul lök, finhackad
- 1 msksmör
- 1 ½ msksocker
- 2 dlvatten
- 2 mskkalvfond eller 2 buljongtärningar
- 2 dlrött vin
- 1 msksoja
- Fläsk:
- 150 gramrökt sidfläsk eller 1 pkt bacon, fint tärnat
- Potatispuré:
- 1 kgmjölig potatis, skalad och delad i mindre bitar
- 3 dlmjölk
- ½ dlgrädde
- 1 msksmör
- 1 tsksalt
- 1 krmpeppar
- Torsk:
- 4 stportionsbitar ryggfilé av torsk
- mjöl
salt
peppar
Skomakarlåda med torsk, rödvinssås, rökt sidfläsk och potatispuré
Sås: Fräs löken i smöret. Tillsätt socker och fräs tills sockret börjar bli brunt. Späd på med vatten, vin, fond och soja. Koka ihop ca 10 min. Sila ev. såsen och servera.
Fläsk: Stek fläsket knaprigt och låt det sedan rinna av på hushållpapper. Spara fettet i stekpannan till att steka fisken i.
Puré: Skala och skär potatisen i bitar. Koka den mjuk i lättsaltat vatten. Häll av potatisen och mosa slätt. Vispa i mjölk, grädde, salt och peppar till en fluffig konsistens.
Torsk: Vänd fisken i mjöl smaksatt med salt och peppar. Stek fisken i fläskfettet på medelvärme till en innertemperatur på 43 grader.
Montering:
Lägg en klick puré på varje tallrik och skeda ut sås på tallriken. Lägg den nystekta fisken på såsen och strö över fläsket. Servera med en sallad.