Hämtar annons
Recept av Redaktionen
Skånsk kalops
Ingredienser
- Skånsk kalops:
- 500 grambenfritt nötkött av bog, högrev eller s.k. grytbitar
- 1 msksmör
- 1 stmorot, i stora bitar (ta gärna en extra morot)
- 1 stgul lök, i stora bitar (ta gärna en extra lök)
- 1 tsksalt
- 1 krmvitpeppar
- 10 stkryddpepparkorn
- 1 stlagerblad
- 4 dlvatten
- 1 krmsalt
- ½ krmvitpeppar
Skär köttet i 2×2 cm bitar. Bryn dem i omgångar i smöret i en stekpanna och lägg sedan över dem i en stekgryta. Bryn även morot och lök och lägg dem tillsammans med kryddorna i grytan. Häll på vattnet lite i taget. Koka under lock på svag värme ca 1 timme eller tills köttet känns mört.
Ta upp kött, lagerblad och ev några morotsbitar. Mixa resten med en mixerstav eller i en matberedare och kör till en slät och fin sås. Smaka av med salt och peppar. Lägg kött, sås och morotsbitar i grytan och hetta upp.
Servera kalopsen med inlagda rödbetor och kokt potatis.