Skållat fänkålsbröd

Skållat fänkålsbröd
    Skållat fänkålsbröd

    Ingredienser

    • Steg 1, skållning:

    • Steg 2:

    Övrigt:

    ägg och smör till pensling

    Instruktioner

    Skållat fänkålsbröd 3 eller 4 bröd

    Steg 1

    Koka upp vattnet och häll det över rågmjölet och fänkålsfröna. Rör om till en gröt, täck med plastfolie och ställ i rumstemperatur till dess att skållningen är kall. Du kan förbereda skållningen tre till fyra dagar innan du skall använda den. Ställ den då inplastad i kylen.

    Steg 2

    Blanda skållningen med övriga ingredienser utom smöret och saltet. Arbeta degen i hushållsmaskin i 10 minuter, eller för hand minst 20 min. Arbeta in smöret klickvis. Tillsätt saltet och arbeta degen i ytterligare 5 min. Låt degen vila i bunken i 30 min. Forma degen till tre eller fyra runda bröd. Lägg bröden på två plåtar täckta med bakplåtspapper och jäs dem i 2 timmar eller i kylen över natten. De skall spänsta emot lite när de är färdigjästa om du trycker på dem. Sätt ugnen på 180 grader. Pensla bröden med uppvispat ägg. Ställ in dem i ugnen och grädda dem i ca 35 min eller tills brödens innertemperatur är ca 98 grader. Pensla bröden med smör direkt när du tagit ut dem ur ugnen och låt dem svalna på galler.