Annons:

Dessert

Sherryinkokta päron, eller äpplen

Inkokade päron, eller äpplen är ett riktigt smarrigt sätt att ta till vara på sin höstfrukt.

Ingredienser

  • Sherryinkokta päron, eller äpplen
  • 7
    dl dl
    Strösocker
  • 6
    dl dl
    Vatten
  • 2
    dl dl
    Sherry
  • 2
    kg kg
    Päron eller äpplen, fasta
  • 1
    st st
    Vaniljstång
  • 2
    msk msk
    Atamon

Koka en lag på socker, sherry och vatten och låt frukten
mysputtra i den tills de är lite lagom mjuka fast
ändå har lite stuns – i cirka 30 minuter. Lägg över
päronen i en väl rengjord glasburk (det är snyggast
så men det går förstås med en gammal bigpack-låda
också).
Koka nu ihop lagen på stark värme utan lock tills
det bara är 4 dl kvar. Skumma ytan, ta kastrullen
från värmen och tillsätt sherry, vaniljsocker och
Atamon. Slå lagen över frukten och förslut genast.
Låt svalna och förvara kallt. Päronen är godast efter
1–2 veckor så om du kan – håll dig!