Annons:

lamm

Sallad med örtstekt lammfilé och caesardressing

Ingredienser

  • Dressing:
  • 1
    st st
    ägg
  • 1
    msk msk
    vitvinsvinäger
  • 3
    st st
    sardeller, mosade
  • 1
    tsk tsk
    dijonsenap
  • 1
    krm krm
    salt
  • ½
    krm krm
    nymald svartpeppar
  • ½
    st st
    vitlöksklyfta, finhackad
  • 1
    dl dl
    neutral olja, t ex majsolja
  • Lamm:
  • 500
    gram gram
    lammfilé
  • 50
    gram gram
    smör
  • 1
    knippe knippen
    färsk timjan
  • 6
    st st
    vitlöksklyftor

Dressing:

Lägg ägget i sjudande vatten och koka det i 3 minuter. Ta upp det och spola det med kallt vatten. Dela ägget och skrapa ur det ur skalet med en tesked direkt ner i en matberedare (eller använd mixer eller elvisp). Kör bara precis så länge att ägget går sönder. Häll i vinäger, sardeller, senap, salt, peppar och vitlök. Låt allt blandas en kort stund. Sätt på matberedaren igen och tillsätt oljan långsamt i en fin stråle så att dressingen tjocknar till majonnäsliknande konsistens.

Lamm:

 

Torka av lammfiléerna och salta dem. Värm en stekpanna med oljai. Bryn filéerna. När de är brynta lägg i en stor klick smör, färsk timjan och krossade vitlöksklyftor. Krydda med svartpeppar. Stek till en innertemperatur på 50 grader. Låt vila 5 minuter under folie.

Sallad:

1-2 huvuden romansallad, sköljd och strimlad i grova bitar

gurka, skalad, urkärnad och skivad

1-2 avokado, skivad

1-2 buntar grön sparris, bryt av den träiga delen

Tillsätt 1 msk salt och 1 tsk socker till 1 liter vatten. Koka upp, lägg i sparrisen och låt den koka ca 5 minuter. Skiva den i mindre bitar.

Montering:

Blanda alla grönsaker på ett stort fat eller fördela på fyra tallrikar. Skiva lammfilén och lägg den på fatet eller tallrikarna. Ringla över dressingen och vrid några varv med svartpepparkvarnen över. Servera direkt!