Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo

Hämtar annons

Saffranslängd med glöggkokta russin - DinVinguide

Recept av Redaktionen

Saffranslängd med glöggkokta russin

Ingredienser

  • Saffranslängd med glöggkokta russin, 2 längder:
    • 50 gramjäst
    • 5 dlmjölk
    • 200 gramsmör
    • 1 stägg
    • 1 dlströsocker
    • 2 stpkt saffran á 0,5 g
    • 15 dlmjöl, gärna vetemjöl special
  • Fyllning:
    • 2 stapelsiner, rivet skal
    • 200 grammandelmassa
    • 100 gramsmör, rumsvarmt
    • 4 dlrussin
    • 2 dlglögg
  • Ovanpå:
    • 1 stägg, uppvispat
  • pärlsocker eller mandelspån

Smula jästen i en bunke. Smält smöret och tillsätt saffran. Häll i mjölken och värm till 37 grader. Häll degvätskan över jästen. Tillsätt ägg, socker och arbeta ner det mesta av mjölet (spara 1 dl till utbakning) till en mjuk, smidig deg. Täck degbunken och ställ degen att jäsa ca 40 minuter till dubbel storlek. Gör under tiden fyllningen.
Riv av det yttersta gula skalet av två vältvättade apelsiner. Riv eller skiva mandelmassan. Mosa ihop det rivna med smör och rör samman till en mjuk fyllning. Sjud russinen i glöggen ca 5 min och låt sedan svalna och rinna av i ett durkslag.
Ta upp degen på mjölad bänk eller bakbord. Dela den i två delar och kavla ut en i taget till en ca 1/2 cm tjock rektangel på 20×30 cm. Bred ut hälften av fyllningen på vardera delen i ett jämnt lager över hela den utkavlade degen. Strö över hälften av russinen på vardera degplattan och rulla ihop på längden till en rulle. Lyft över den till en plåt med bakplåtspapper.Vik under ändarna och klipp sedan ca 1 cm tjocka flikar och vik dem växelvis åt höger och vänster. Jäs ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader. Pensla en längd i taget med uppvispat ägg. Strö över pärlsocker eller flagad mandel. Grädda i nedre delen av ugnen ca 20 min. Låt svalna på galler.