Ingredienser
Rum & Gooseberry
*Krusbär- och limelag (ca 500 ml)
*Tinktur på sanshopeppar
Instruktioner
Häll ingredienserna i ett större cocktailglas, rör om, och tillsätt en lite större isbit. Pressa oljorna från en bit limeskal på toppen av drinken för doften, men lämna inte kvar i glaset.
Juica gröna krusbär i juicecentrifug. Se till att tina de ordentligt om de är frysta. 1 kg bär ger cirka 400 ml vätska. Sila genom finmaskig sil och pressa ur så mycket vätska som möjligt. Tillsätt limeskalet, rör om och låt dra 5 min, sila sedan genom duk. Tillsätt strösocker och citronsyra och rör/vispa utan värme tills att är upplöst.
Stöt pepparkornen lätt med mortel och häll tillsammans med rommen i ett förslutningsbart kärl. Låt stå och dra i rumstemperatur i minst 3 dygn, gärna 1 vecka. Sila genom finmaskig sil och pressa ur så mycket vätska som möjligt. Sila sedan genom kaffefilter. En tinktur är en väldigt stark infusion och smaksättare och bör inte drickas som den är! Används i små doser i cocktails.
Sanshopeppar är en peppartyp med ursprung från Japan som har toner av citrus och en häftig kittlande hetta som kommer rätt sent i smakupplevelsen. Sansho är besläktad med den kinesiska sichuan/szechuanpepparn som är lite lättare att få tag på!
Tips!
Gör en större laddning av drinken, multiplicera receptet, räkna utifrån den ingrediens som det finns minst av. Häll sedan på flaska och förvara i kyl. Håller i minst 2 veckor.
Rum & Gooseberry blir helt färdigbalanserad och klar att hälla över is. En servering motsvarar cirka 100 ml.