Ingredienser
Rotmos:
Kokt fläsklägg:
Övrigt:
Instruktioner
Rotmos och fläsklägg
Dela kålrötterna och skala dem med kniv eller potatisskalare. Skär dem i mindre bitar (ca 4 cm). Skala även morötterna och skär dem på samma sätt. Skala potatisen. Koka morötter och kålrötter i lättsaltat vatten. Koka dem nästan mjuka, ca 30 min. Lägg då i potatisen, delad i mindre bitar, och koka tills allt är helt mjukt.
Häll av vattnet. Mosa grönsakerna till en puré med hjälp av elvisp eller potatispress. Späd med 1-2 dl av kokspadet från fläskläggen eller grönsaksbuljongen och smaka av med salt och peppar. Rör till sist ner en klick smör.
Kokt fläsklägg
Koka upp vattnet i en rymlig gryta, ca 4 liter. Lägg ner läggen i kokspadet. Lägg i kryddorna och skalad klyftad lök eller purjo i bitar. Koka upp och sjud sakta under lock 75 -90 min, tills köttet kan lossas från benen.
Kommentar: Om du ska servera köttet dagen efter, låt då kokspadet svalna och lägg ner köttet. Förvara i kylskåp. Jag tar bort allt kött från läggen och skär det rent från fett. Serverar med rotmos, senap och nymalen kryddpeppar.