Romescosås

Romescosås är en spansk sås från Katalonien som passar till grillade grönsaker, lökar och kött
    calçotada grillad purjolök

    Ingredienser

    • Romescosås

    Övrigt:

    Jag brukar bara köpa färska tomater under säsong, då de under övrig tid ofta är smaklösa och tråkiga. Det går dock bra att ersätta dessa med konserverade hela tomater. Jag rekommenderar också att du använder en riktigt bra sherryvinäger.

    Instruktioner

    Såsen tar cirka 30-40 minuter att fixa. Detta recept ger fyra till fem deciliter sås, lite beroende på hur fast eller flytande du vill ha den. Jag brukar vilja ha den ganska fast så den blir mer som en pasta.

    Börja med att sätt på ugnen på 200 grader. Lägg ut bakplåtspapper på en plåt och sprid ut vitlöken (oskalade), mandlarna, brödet (tärna eller riv sönder det i mindre bitar) och tomaterna på detta. Skvätt över lite olivolja över det hela. Låt rosta i cirka 10 minuter, eller tills brödet får en fin färg.

    Ta ut brödet och mandlarna men låt vitlöken och tomaterna rosta i ytterligare ca 15 minuter. Låt svalna lite och skala sedan tomaterna och vitlöken.

    När allt gått färdigt är det bara köra ned allt i mixern eller mixa det om du använder en stav. Jag brukar börja med hälften av oljan och sedan hälla på tills att den får rätt konsistens (jag vill gärna ha den ganska tjock, vill du ha den tunnare kan du behöva mer än 2 dl). Smaka av med salt och cayennepeppar samt vinäger vid behov.

    Servera såsen kall eller ljummen.