Annons:

Fisk

Rökiga spättarullader med saffransås

Rökiga spättarullader med saffran

Ingredienser

  • Spättarullad med saffransås
  • 8
    st st
    rödspättafiléer (beroende lite på storlek)
  • 8
    st st
    Rökt lax i skivor, lika många som spättan
1 tärning fiskbuljong

några skvättar vermouth

en halv fänkål i bitar

1 kuvert saffran

1 klutt tomatpuré

smör

(en skvätt vatten)

1 burk krossade tomater

2 dl grädde

1 röd chili, hackad

1 vitlöksklyfta, hackad

1 halv purjolök i bitar

1 näve dill, finhackad

Fräs chili, vitlök, fänkål och purjolök i smör och olja. Rör om, och sedan ner med saffran och tomatpuré. Låt allt blir härligt orangerött. Sedan pytsar du i vermouthen (en liten skvätt till kocken också, det kan pigga upp matlagandet på flera nivåer) och fräser bort alkoholen. I med en buljongtärning och tomatkrosset! Låt det hela koka ihop en smula och smaka sedan av med salt, peppar och kanske en nypa socker. När din tomatsås smakar mumma, häller du ner grädde och finhackad dill. Under tiden tomatsåsen puttrar på spisen kan du rulla ihop spättan tillsammans med laxen, till fina rulader. Lägg dem i en smord ugnsfast form och pytsa sedan över såsen och ställ in hela härligheten i ca 20–30 minuter 180 grader tills spättan är klar. Det kollar du genom att peta lite i fisken. Är den vit så är den klar, är den fortfarande lite genomskinlig och seg behöver den ett tag till i ugnen. Servera med kokt ris och gröna brytbönor.