Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo

Hämtar annons

Risotto med jordärtskocka, äpple och kantareller - DinVinguide

Recept av Redaktionen

Risotto med jordärtskocka, äpple och kantareller

Ingredienser

  • Risotto med jordärtskocka, äpple och kantareller
    • 3 dlris, Saltå Carnaroli
    • 4 mskolivolja, Saltå Classico
    • 2 stschalottenlökar, finhackade
    • 3 dlvitt vin, Saltå Riesling
    • 1 lgrönsaksbuljong, varm (1l vatten och 2 buljongtärningar)
    • 2 msksmör
    • 2 dlsvamp (Kantareller, Karl-Johan), i bitar och förvälld
    • 200 gramjordärtskocka, skalad, tärnad och lätt kokt
    • 1 stäpple, i tärningar
    • ½ dltärnat rökt sidfläsk
    • 1 tskrepad färsk timjan
    • 2 mskfinhackad persilja
    • ½ tskrivet citronskal
    • 2 dlriven Västerbottensost
  • svartpeppar

    salt

Värm en kastrull på medelstark värme. Bryn lök och ris i olivoljan 2-3 minuter. Häll på vinet och låt det koka in. Slå på 1/3 av buljongen och låt koka in något under omrörning, späd med resten av buljongen, lite i taget, under omrörning tills riset har ett behagligt tuggmotstånd och risottons konsistens är krämig. Ta av från värmen. Denna process bör ta 18-20 min.

Värm en stekpanna några minuter innan riset är klart. Stek hastigt svamp och sidfläsk i smöret. Tillsätt äpple, jordärtskocka, örter och citron. Stek ytterligare någon minut. Häll detta i den färdiga risotton, tillsammans med ost, svartpeppar och om det behövs, salt. Rör om och servera omgående.