Hämtar annons
Recept av Redaktionen
Risotto med jordärtskocka, äpple och kantareller
Risotto med jordärtskocka, äpple och kantareller
Ingredienser
- Risotto med jordärtskocka, äpple och kantareller
- 3 dlris, Saltå Carnaroli
- 4 mskolivolja, Saltå Classico
- 2 stschalottenlökar, finhackade
- 3 dlvitt vin, Saltå Riesling
- 1 lgrönsaksbuljong, varm (1l vatten och 2 buljongtärningar)
- 2 msksmör
- 2 dlsvamp (Kantareller, Karl-Johan), i bitar och förvälld
- 200 gramjordärtskocka, skalad, tärnad och lätt kokt
- 1 stäpple, i tärningar
- ½ dltärnat rökt sidfläsk
- 1 tskrepad färsk timjan
- 2 mskfinhackad persilja
- ½ tskrivet citronskal
- 2 dlriven Västerbottensost
- svartpeppar
salt
Värm en kastrull på medelstark värme. Bryn lök och ris i olivoljan 2-3 minuter. Häll på vinet och låt det koka in. Slå på 1/3 av buljongen och låt koka in något under omrörning, späd med resten av buljongen, lite i taget, under omrörning tills riset har ett behagligt tuggmotstånd och risottons konsistens är krämig. Ta av från värmen. Denna process bör ta 18-20 min.
Värm en stekpanna några minuter innan riset är klart. Stek hastigt svamp och sidfläsk i smöret. Tillsätt äpple, jordärtskocka, örter och citron. Stek ytterligare någon minut. Häll detta i den färdiga risotton, tillsammans med ost, svartpeppar och om det behövs, salt. Rör om och servera omgående.