Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo

Hämtar annons

Räksallad med variation på sparris och stenbitsrom

Recept av Redaktionen

Räksallad med variation på sparris och stenbitsrom

Markus Hilmander delar med sig en mycket populär rätt från Storgården Konferens!

Ingredienser

  • Räksallad med variation på sparris och stenbitsrom
    • ( sparrismajonnäs, inkokt vit sparris, grön sparrissallad, färska räkor och potatisflarn)
      vit sparris
      neutral olja
      stenbitsrom (garnfångad från Grönland) eller annan rom t ex Kalix löjrom
      500 g mjölig potatis
      100 g äggvita
      salt
      vitpeppar
      citronzest
      citronsaft
      smör
      socker
      grön sparris
      skott och örter
      citron
      olivolja
      färska räkor 6-7 st/port

    Räksallad med variation på sparris och stenbitsrom

    Dag 1

    Sparrismajonnäs

    Börja med att skala den vita sparrisen. Lägg skalet i en kastrull och täck med matolja. Koka upp oljan och dra av kastrullen från värmen. Plasta sedan kastrullen och låt den stå och dra över natten i rumstemperatur.

    Stenbitsrom

    Häng stenbitsrommen över natten övertäckt i kylskåp.

    Potatisflarn

    Koka 500 gram skalad mjölig potatis. När den är mjuk så pressa potatisen genom en potatispress samt låt den svalna lite. Vispa upp 100 g äggvita tills den är fast och vänd upp med den pressade potatisen. Smaka upp smeten med salt, vitpeppar samt citronzest. Kavla ut smeten tunt på en silpatmatta. Kör smeten på 60 grader över natten.

    Dag 2

    Sparrismajonnäs

    Sila sparrisoljan och slå en majonnäs på den. Jag använder 1 dl olja per äggula och smakar upp den med citronsaft, citronzest, salt och vitpeppar.

    Vit sparris

    Dela den vita sparrisen till mindre stavar, ca 1 cm breda och 5 cm långa. Koka den al dente i vatten, smör, citron, socker och salt. Precis vid servering så penslar man den med lite smält smör och kryddar upp den med lite salt och vitpeppar.

    Grön sparrissallad

    Hyvla den gröna sparrisen tunt på mandolin och blanda upp med en massa goda örter och skott. Vid servering så dressa upp salladen med en god olivolja, salt och peppar.
    Skala 6-7 st färska räkor per portion.
    Lägg upp på tallrik!