Annons:

Dessert

Rabarber i fläderjuice med kolasås

Kockens tips från Fredrik Gustafsson - Recept på rabarber pocherad i fläderjuice och karamelliserad kolasås med timjan

Ingredienser

  • Rabarber:
  • 5
    st st
    rabarber
  • 2
    dl dl
    socker
  • 2
    dl dl
    fläderjuice (råcentrifugerade fläderbär eller färdigköpt, går att utesluta)
  • 1
    dl dl
    dessertvin, t ex Muscat
  • Karamelliserad kolasås med timjan
  • 200
    gram gram
    socker
  • 50
    gram gram
    smör
  • 5
    kvist kvistar
    timjan
  • 1
    dl dl
    grädde

Rabarber:

 

Skala rabarbern och skär ner den i mindre bitar. Lägg skalet i en kastrull ihop med socker, fläderjuice och dessertvinet. Reducera vätskan till 2/3 återstår och sila sedan vätska över rabarbern. Pochera rabarbern varsamt på låg värme tills den är helt mjuk. Kyl sedan snabbt ner rabarbern.

Karamelliserad kolasås med timjan

Smält sockret till en gyllenbrun karamell i en stekpanna. Lägg ner timjan, smör och grädden. Låt allt koka ihop under varsam omrörning. Sila och servera kolasåsen ljummen.

SERVERING

Min rekommendation är att servera rabarbern och kolasåsen med någon god vaniljglass som man gillar.