Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo

Hämtar annons

Potatisgratäng på mandelpotatis - Matrecept - DinVinguide

Recept av Magnus Reuterdahl

Potatisgratäng på mandelpotatis

Potatisgratäng på mandelpotatis är en enkel och klassikt tillbehör som passar till mycket.

Ingredienser

 • Potatisgratäng på mandelpotatis
  • 600 gramMandelpotatis
  • 1 stStor gul lök
  • 1 stDen vita delen av en purjolök
  • 3 stVitlöksklyftor
  • 4 dlVispgrädde (40%)
  • 1 dlMjölk
  • 25 gramSmör
  • 2 stLagerblad
  • 8 stVitpepparkorn
 • Muskotnöt, riv lite grann efter smak (jag gillar en tydlig smak )och salt.

Potatisgratäng på mandelpotatis

Det finns hur många recept på potatisgratäng som helst. En del komplicerade andra enkla, de har dock det gemensamt att de nästan alltid blir gott. Mitt recept kommer sannolikt ursprungligen ur någon av de stora kokböckerna som var vanliga förr, en som som fanns i de flesta kök som täckte alla de vanligaste rätterna och grunderna i matlagning. Truth be told jag äger också ett par sådana, även om jag idag oftast tittar i lite mer specifika kokböcker för inspiration.

Jag har provat många olika recept och idéer när det kommer till potatisgratäng för det är en sådan där tätt som man blir lycklig av, den passar lika bra året om och till en mängd olika proetiner. Det går att vraiera den med olika potatissorter, det går att förkoka potatisen i vatten, mjölk eller grädde, du kan tillsätta olika kryddor, använda olika ostar och tillock med använda andra rotfrukter. Med tiden har jag lärt mig hur jag vill att min potatisgratäng ska smaka. Hemligheten är rätt råvaror, lagom många och massor med kärlek!

Jag gillar att göra den på mandelpotatis, skivorna ska vara ett par mm tunna. Jag förkokar inte min potatis, vidare använder jag gul lök, vitlök och purjolök, smör, vispgrädde (40%), mjölk, nyriven muskotnöt, lagerblad, vitpeppar och salt samt en förhållandevis enkel ost, typ prästost, gouda eller grevé.

Gör så här:

Förberedelser. Skala och skiva potatisen (ca 2 mm tjocka skivor), skiva den gula löken och purjolöken fint, finhacka vitlöken. Riv osten. Sätt ugnen på 225 grader.

Ta fram en djup form, lägg smöret i bitar i botten på formen. Lägg på ett lager potatis, ett lager gul lök, ett lager prujolök. Lägg på lagerbalden och vitpepparkornen. Salta lite, dra ett par drag med pepparkvarnen och strö över näve ost, gör om tills du har ungefär tre lager av allt (OBS – lagerbladen och vitpepparkornen lägger du bara på i samband med första lagret). Tänk på att du bör ha åtminstone 1-2 cm upp till formens kant  så att det int kokar över. Häll på grädden och mjölken. Tryck till det hela lite med handen såatt allt får kontakt med vätskan och riv ytterligare lite muskot över det hela.

Sätt in allt i ugnen, relativt långt ned.

Det kommer ta ca 50 minuter innan den klar, känn med en kniv för att se att potatisen är genomkokt. Efter ca 20-25 minuter brukar jag lägga på aliminiumfolie så att gratängen inte bränns, här kan du kolla lite hur färgen ser ut.

När den är klar brukar jag låta den stå ca 10-20 minuter under folien så att den dels efterlagas lite, men också blir lagomt varm. Potatisgratäng är också strålande gott dagen efter, nästan godare.