Svenska flaggan
  • Recept
  • Potatis- och pepparrotsterrin med äpple från Färna

Hämtar annons

Potatis- och pepparrotsterrin med äpple från Färna - DinVinguide

Recept av Magnus Reuterdahl

Potatis- och pepparrotsterrin med äpple från Färna

Det här är ett enkelt och fräscht tillbehör som du kan använda med till exempel räkor eller olika typer av fisk.

Ingredienser

  • Ingredienser
    • 350 gramKokt fast potatis (kall)
    • 150 gramTärnat äpple
    • 200 gramFärskost
    • 1 mskRiven pepparrot (eller efter smak)
    • ½ dlMjölk
    • 1 ½ mskGrovhackad dill
    • 1 ½ mskHackad gräslök
    • 1 tskFärskpressad citronjuice
    • 1 ½ stGelatinblad, blötlagda
  • Salt och peppar

Potatis- och pepparrotsterrin med äpple från Färna passar utmärkt tillsammans tillsammans med olika typer av fisk, oavsett om den är grillad, stekt eller kokt.

Förberedelser: Skala och koka potatisen, låt den svalna. Tärna äpplet och potatisen.

Färskostlag: Blötlägg gelatinbladen och krama ur vattnet. Koka upp mjölken och rör ner gelatinbladen. Vänd ner färskosten med pepparroten, dill, gräslök och citron.

Använd terrinform eller portionsformar. Lägg i lite potatis och äpple i varje form och häll sedan över färskostlagen, se till att krämen omsluter potatisen och äpplet ordentligt. Ställ kallt tills det stelnat, skiva därefter upp i portionsskivor. Om du har använt portionsformar, ta ur terrinen ur formarna.

Servera med räkor, sill, gravad lax eller nyfångad stekt, grillad eller kokt fisk. Om du vill lyxa till det kan du tillsätta löjrom eller stenbitsrom till i terrinen. Då toppar du den med rommen.

Receptet kommer från Inga-Lena Eriksson (köksmästare och sommelier), Färna Herrgård & spa.