Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo

Hämtar annons

Pomeranskalsdoftande saffransbabka med vanilj- och mandelmasselfyllning - DinVinguide

Recept av Redaktionen

Pomeranskalsdoftande saffransbabka med vanilj- och mandelmasselfyllning

Ingredienser

  • Deg:
    • 25 gramjäst
    • 90 grammjölkfritt margarin
    • 1 stpåse saffran (à 1/2 g)
    • ½ dlströsocker
    • 2 dlmandeldryck
    • 1 dlsojayoghurt, vanilj
    • ½ tsksalt
    • 7 ½ dlvetemjöl
  • Fyllning:
    • 50 gramsmör, smält
    • 1 mskvaniljsocker
    • 200 grammandelmassa, riven

Gör så här:

1. Värm mjölken till 37 grader (fingervarmt). Smula ner jästen och låt sen lösas upp.
Stöt saffran med strösocker för att ta fram smaken. Tillsätt sedan i degblandaren/bunken.
Ha i rumstempurerat smör, sojayoghurt och rör om.

2. Tillsätt mjöl successivt tills dess att en deg bildats. Blanda /knåda sedan degen i cirka 10-15 minuter.
Låt jäsa under bakduk i 45 minuter.

3. Under tiden som degen jäser; vispa ihop mandelmassa, vaniljsocker och smör.

4. Knåda ytterligare någon minut. Därefter; dela upp degen i två. Kavla ut likt kanelbullar.
Bre över mandelmassefyllningen och rulla ihop; återigen likt kanelbullar.
Dela nu rullarna i fyra delar. En tvärs, längst hela rullen och en korsande i mitten.
Ha insidan med fyllningen av rullarna uppåt. Tryck ihop två kortsidor och fläta dem över varandra. Om du finner beskrivningen otydlig rekommenderar jag att ni söker ”babka” på youtube så finns det mycket bra videoinstruktioner.
Sätt ungen på 225 grader och låt bullarna jäsa under duk ytterligare 45 minuter.

5. Grädda i cirka tio minuter. Låt dem därefter vila innan ni skär upp.