Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo

Hämtar annons

Italienska köttbullar i tomatsås

Recept av Redaktionen

Polpette al sugo (Italienska köttbullar i tomatsås)

Polpette al sugo är en rätt från Italien med stora köttbullar i tomatsås.

Ingredienser

  • Köttbullar
    • 600 gramkalvfärs
    • 1 dlströbröd
    • ½ dlmjölk
    • 1 stägg
    • 2 stvitlöksklyfta (riven)
    • 1 stgul lök alt. schalottenlök (riven)
    • 1 knippesalvia
    • ½ strivet citronskal från en halv citron
    • 1 krmsalt
    • 1 krmvitpeppar
  • Tomatsås
    • 750 gramTomater (alternativt två burkar hela tomater)
    • 4 mskolivolja
    • 3 stvitlöksklyftor (finhackade)
    • 2 stjälkarstjälkselleri (finhackad)
    • 1 ½ dlvitt eller rött vin
    • 1 stmorot (finhackad
    • 2 dlkalv-, kyckling eller grönsaksbuljong
    • 1 krmsalt
    • 1 knippeFärska örter (salvia eller basilika)
  • Salta och krydda efter eget behag. Färska tomater på sommaren eller bra konserverade på vintern (kör på hela tomater snarare än tomatkross). Om vill ha lite hetta ta med en torkad chili.

Polpette al sugo är italiensk husmanskost som passar hela året om, den är dock givetvis som godast under sommartid då du kan hitta fina solmogna tomater och örter odlade i trädgården.

Grundsåsen

Det går utmärkt att göra tomatsåsen i förväg, den går också bra att frysa in. Jag brukar göra en stor batch av tomatsås på ungefär detta sätt varje höst. Då har jag tomatsås på färska tomater hela vintern, detta är en utmärkt bas till tomatsoppa, köttfärssås eller tomatsåser av olika slag.

Börja med att kvarta tomaterna. Lägg dem i en stor gryta med lite olja och låt småkoka i ca 30-60 minuter (det går fortare med burktomater men räkna ändå med ca 30 minuter), tills tomaterna blivit sås. Om det blir torrt tillsätt någon dl buljong.

Under tiden tomaterna kokar gör du en italiensk soffritto. Börja med att finhacka moroten, löken, löken och sellerin, fräs dess i ett par matskedar olivolja på låg temperatur under ca 30 minuter. Tillsätt sedan två hackade vitlöksklyftor och vinet, rör om och låt koka upp. För över det hela i tomatsåsen och låt sjuda i ca 30 minuter tillsammans. Vid behov tillsätter du ytterligare någon eller några dl buljong, smaka av, salta och peppra. Nu är grunden klar.

Köttbullarna

Rör ihop den hackade färska salvian, det rivna citronskalet, citronjuicen, ströbrödet, ägget, mjölken, den rivna vitlöken och löken samt salt och svartpeppar. Rör ihop detta. Blanda sedan i detta med färsen tillse du får en jämn och fin smet. Låt stå kallt i ca 30 minuter. Rulla därefter åtta jämnstora köttbullar.

Sätt på stekpannan, låt den bli het, lägg i en försvarlig mängd smör och bryn köttbullarna så att de får fin färg runt om, detta brukar ta cirka fem minuter. Ta sedan av dem från plattan, ställ dem åt sidan och låt dem vila ca 10-15 minuter.

Under tiden värmer du på såsen igen, smaka av med basilika/salvia, salt och svartpeppar. När såsen börjat sjuda lägger du i köttbullarna. Låt det hela sjuda under lock i ca 10-15 minuter. Häll i en hackad vitlöksklyfta och åt stå och småputtra några minuter.

Servera

Servera med pasta och riven parmesan eller mozzarella.