Svenska flaggan

Hämtar annons

Plommonroyale

Recept av Redaktionen

Plommonroyale

Plommonroyale

Ingredienser

  • Mördeg:
    • 150 gramkallt smör
    • 4 dlvetemjöl
    • ½ dlflorsocker
    • 1 stägg
    • ½ mskvatten
  • Fyllning:
    • 6 stmogna plommon (jag tog fler)
    • 2 msksmör
    • 2 tskströsocker
    • 2 tskmalen kanel
    • 1 stnäve mandelspån
  • Royalesmet:
    • 3 stägg
    • 2 dlkesella 10 %
    • 1 dlcrème fraiche
    • 1 dlströsocker
    • 100 grammandelmassa, riven
Plommonroyale
Mördeg
Nyp ihop tärnat, kallt smör med vetemjöl och florsocker. Tillsätt ägget och vattnet och arbeta samman tills degen precis går ihop. Knåda inte. Plasta degen och låt den vila i kylen i minst 30 min. Kavla ut och klä en pajform med mördeg.
Fyllning
Sätt ugnen på 175 grader. Dela och kärna ur plommonen. Smält smör, strösocker och kanel i en het stekpanna och stek plommonen med snittytan nedåt i ca 3 minuter. Låt svalna.
Royalesmet

Vispa samman alla ingredienser till royalesmeten och fyll det ogräddade pajskalet. Fördela plommonen över pajen med snittytan uppåt och strö över mandelspån.
Grädda pajen långt ner i ugnen i 30-40 min tills den stannat till och fått en gyllene färg.