Ingredienser
Deg
Fyllning
Instruktioner
DEG
-Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
-Tillsätt sedan ägg, vatten och olja.
-För enkelhetens skull kör 3-4 minuter med degkrokarna på vispen (har du inga, knåda för hand i 5-6 minuter).
-Låt degen jäsa 45 minuter i bunken. TÄCK NOGA, med plastpåse. Det går även fint att kalljäsa. Ställ i så fall in bunken väl täckt med plast i kylen. Här kan den stå i upp till 10 timmar. Temperera i 15 minuter när du tagit ut den innan bearbetning.
FYLLNING
-Hacka och stek löken mjuk, tillsätt svamphack och färs. Låt fräsa en stund på medelhög värme.
-Häll i hackade oliver, hackad soltorkad tomat, eventuella färska eller torkade örtkryddor.
-Till sist, tillsätt ett par matskedar mjukost, neutral. Det går även fint med färskost eller annan ost som mozzarella, feta, västerbotten. Riv eller hacka fint.
-Smaksätt med salt, peppar, paprika, chipotle eller andra kryddor efter smak.
PIROG
-Dela upp degen i ca 20 delar. Här bestämmer man själv vilken storlek man vill ha på pirogen.
-Rulla till bollar och kavla ut till rundlar och se till att de inte är för tjocka. Man får kämpa lite! Degen är elastisk och drar ihop sig under tiden som man kavlar. Fastna inte i att det ska vara helt symmetriska rundlar. Det korrigerar man när man viker över.
-Lägg en sked eller två av fyllningen på ena halvan, inte för nära kanten. Pensla sedan kanten runt om hela rundeln med vatten men blaska inte. Vik sedan över halva rundeln över fyllningen och se till att den ”klistras” runt hela kanten på grund av vattnet.
-Ta en gaffet och tryck till runt kanten för att få ett vackert mönster samt för att fixera kanten. Se bild ovan.
-Lägg pirogen på en plåt med bakplåtspapper som är väl smort med olivolja. När alla pirogerna är klara- pensla ovansidan med olivolja.
Grädda i 225 grader i ca 10 minuter tills de fått lagom gyllenbrun färg.