Annons:

Fågel Grillat

Piri piri kyckling på en bädd av ugnsgrillad potatis, paprika och lök

Piri piri kyckling på en bädd av ugnsgrillad potatis, paprika, lök och en kall korriandersås.

Ingredienser

  • Marinad piri piri kyckling
  • 1
    st st
    pressad lime (juice)
  • 4
    st st
    vitlökskryftor (finhackade)
  • 2
    tsk tsk
    paprikapulver (hett & rökt)
  • 1
    msk msk
    korrianderfrön
  • 1
    msk msk
    muscovadosocker
  • 2
    msk msk
    rödvinsvinäger
  • 2
    msk msk
    olivolja
  • 2
    tsk tsk
    salt
  • Piri piri kyckling barbecuesås
  • 4
    st st
    piri piri (färska)
  • 2
    st st
    vitlöksklyftor
  • 1
    st st
    pressad citron (juice)
  • 1
    st st
    paprikapulver (hett eller sött, rökt)
  • 2
    tsk tsk
    oregano (torkad)
  • 4
    msk msk
    olivolja
  • 2
    msk msk
    sweet chilisås (asiatisk)
  • 1
    tsk tsk
    salt
  • Piri piri kyckling
  • 1
    st st
    hel kyckling
  • 1
    kg kg
    potatis (mjölig)
  • 1
    st st
    röd paprika
  • 2
    st st
    gul lök
  • 2
    dl dl
    riven ost
  • ½
    dl dl
    ströbröd eller panko
  • Kall korriandersås
  • 2 ½
    dl dl
    yoghurt
  • 1
    kruka krukor
    korriander (färsk)
  • 1
    msk msk
    olivolja
  • 2
    st st
    vitlöksklyfta
  • 1
    st st
    schalottenlök
  • 2
    tsk tsk
    sweet chili (asiatisk)
  • 1
    tsk tsk
    korrianderfrön
  • 1
    tsk tsk
    salt
  • 1
    nypa nypor
    svartpeppar, nymald
  • 1
    nypa nypor
    rivet limeskal
Piri piri kyckling på detta sätta tar ca 1 timma att förberad och beroende på kycklingen 1-2 timmar i ugnen att tillasga.

Piri piri kyckling

Piri piri kyckling på en bädd av ugnsgrillad potatis, paprika och lök är en portugisisk rätt med rötterna i Afrika och Sydamerika och kanske lite från mig själv. Pepparfrukten kommer sannolikt från sydamerika och tas med till Portugals kolonier i Afrika och därifrån till det portugisiska köket. Just denna rätt är en street food rätt som jag anpassat till mina smaklökar. Den kalla korriandersåsen har jag tillexempelvis tagit från ett mexikanst recept och aldrig fått i Portugal men smakerna i den känns ändå väl anpassade till det portugisiska.

Förberedelser

Gör marinaden genom  att blanda ihop ingredineserna. Klipp upp kycklingen (butterfly) genom att klippa elöler skära bort ryggraden. Vänd sedan kycklingen och tryck till den så att den blir platt. Låt kycklingen marinera i ca 1 timma i rumstemperatur alternativt i kylskåp. Under tiden så gör du barbecuesåsen. Lägg att ingredienser i en skål och mixa dem väl. Skiva potatisen, ganska tunt (ca 1-2 mm) och skiva såväl lök som paprika fint. Lägg kycklingen med skinnsidan (bröst) nedåt mot potatisen. Pensla på ungefär hälften av barbecuesåsen på kycklingens ovansida.

Tillagning

Sätt ugnen på 225 grader. Tag fram en ugnspanna som är lagom stor för den tillplattade kycklingen. Häll ut ett par matskedar med barbecuesås i den och fördela den över ytan. Lägg ut smöret och fördela ett lager med potatis, salta, lägg sedan ut paprikan och löken och ovan på detta resten av potatisen, salta och dra ett par varv med svartpepparkvarnen. Ställ in kyckligen i den nedre deleav av ugnen i 15 minuter. Efter 15 minuter ska du vända på kycklingen och låta den gå ytterligare 15 minuter med skinnsidan uppåt. Sänk sedan värmen till 150 grader, pensla på resten av barbecuesåsen på kycklingens skinnsida och sätt en ugnstermomenter i låret, där det är som tjockast och låt kycklingen gå upp till 82 grader – detta brukar ta ca 40-60 minuter beroende på kycklingens storlek.

Gör såsen under tiden kycklingen är i ugnen, den mår bra av att ha stått i åtminstone 20-30 minuter innan den ska ätas så att smakerna sätter sig. Smaka av med salt och peppar.

När kycklingen är färdig, lägg den åt sidan. Smaka av potatisen för att se om denna är färdig, om den inte är det låt den gå i ytterligare några minuter tills den är perfekt. Ta då osten och ströbrödet och strö ut över potatisen och gratinera på hög värme till osten smält och fått fin färg. Sedan är det bara att njuta.