Annons:

Husman Soppa

Persiljerotssoppa med hasselnötspesto

Enkel smakrik soppa

Ingredienser

  • Persiljerotssoppa med hasselnötspesto
  • 350
    gram gram
    persiljerot alternativt palsternacka eller rotselleri, skalad och skuren i bitar
  • 200
    gram gram
    mjölig potatis, skalad och skuren i bitar
  • 1
    st st
    purjolök, skivad och väl sköljd
  • 2
    st st
    vitlöksklyftor, hackad
  • 1
    l l
    grönsaksbuljong
  • 1
    tsk tsk
    torkad timjan
  • 1 ½
    dl dl
    hackad bladpersilja
  • 1
    dl dl
    crème fraiche eller grädde
  • 2
    msk msk
    citronsaft
  • Hasselnötspesto
  • 1
    dl dl
    färsk spenat
  • 1
    dl dl
    bladpersilja
  • ½
    dl dl
    hackade hasselnötter alternativt rostade solrosfrön
  • ½
    dl dl
    riven parmesan
  • 1
    st st
    hackad vitlöksklyfta
  • 1
    dl dl
    oliv- eller rapsolja
(ev. ½ dl riven parmesan)

salt och peppar

Skiva purjon och hacka vitlöken. Stek i en kastrull i rapsolja på medelvärme. Skala och skär persiljerot och potatis i mindre bitar. Lägg i kastrullen och häll över grönsaksbuljong och smula ner timjan. Låt koka tills rotfrukterna mjuknar ca 20 min. Lägg i bladpersiljan och mixa soppan slät med en stavmixer. Rör ner crème fraiche/grädde, citronsaft och ev. parmesan. Späd med mer buljong om soppan är för tjock. Smaka av med salt och peppar. Överbliven soppa går utmärkt att frysa in.

Hasselnötspesto:

Mixa allt i matberedare eller med stavmixer och smaka av med salt.