Ingredienser
Inlagda persikor
Övrigt:
Instruktioner
Gör som följer:
Koka upp 3 dl vatten med 3 dl strösocker, rör lite så att sockret löser sig. Ta kastrullen från värmen och vispa ner vaniljsockret, tillsätt hälften av limejuicen och lite rivet skal. Vispa ihop och smaka. Behövs en skvätt till limejuice så häll i resten. Så, nu är lagen klar!
Dags för att ta hand om persikorna. Antingen skalar du dem med en bra grönsaksskalare, brukar funka om de inte är helt mogna, eller så lägger du ner dem i kokande vatten ca 1 min för att lossa skalet, se till att ha en stor bunke kallt vatten intill där du lägger ner persikorna direkt de kommer ur det kokande vattnet!
Går lätt och fint att skala persikorna med händerna efter någon minut i det kalla vattnet 🙂
Skala en persika i taget, skär runt köttet mot kärnan så du enkelt kan dela persikan, gröp ur kärna och det trådiga längst mot kärnan sen skär du halvorna i fina båtar rätt ner i lagen!
När alla persikor är skalade och båtade i lagen kokar du upp densamma och låter puttra i några minuter, lite beroende på hur mogna persikorna är.
Häll upp på väl rengjord burk! Om du inte skall äta dem på en gång, ställ i kylen så håller de sig fint någon vecka! Ät ljumna med en god vaniljglass och lite av lagen, det är som att äta solsken!
