Ingredienser
Pavlova med syrlig kräm och tropisk frukt.
Syrlig kräm på citruscurd
Rostad vit choklad
Övrigt:
Instruktioner
Pavlova med syrlig kräm och tropisk frukt
Börja med själva marängen. Sätt först ugnen på 225°. Vispa marängsmeten tills den är hård och inte släpper bunken. Vänd bunken över huvudet, då märker du snabbt om det är färdigvispat. Rita en rundel på bakplåtspapper, smeta ut marängsmeten däri, eller så kör du på frihand om du vill vara lite mer konstnärlig. När du är klar med formen sänker du ugnsvärmen till 125 grader, sätter in plåten med marängen i 1,5 timme. Undertiden vispar du ihop den syrliga krämen.
Sjud först, på svag värme (det är viktigt att inte koka, utan bara sjuda på svag värme, annars kan det lätt bli äggröra) socker, äggula o citron, ta bort från värmen när det blivit lagom tjockt. Vaddå lagom frågar du! Jomen det finns ett trick för att veta när det är lagom tjockt, kallas rosprovet (eller slevprovet) Stick ned en träslev/sked i din curd, vänd den med den välvda sidan uppåt, dra med lillfingret så att det blir en “gata” på skeden, om curden rinner tillbaka igen så är den inte klar. Då är det bara att sjuda försiktigt en stund till.
När du är nöjd med kokningen tar du bort kastrullen från värmen och vispar ned smöret. Låt sedan curden kallna helt i kylskåp. Precis innan servering vänder du ner yoghurten i curden, smakar av med citron/lime eller socker.
Riv den vita chokladen grovt över ett bakplåtspapper, ställ in i ugnen i cirka 8 minuter på 175 grader. Kika noga den skall bli gyllenbrun och inte bränd. När den är klar låter du den svalna helt och bryter den sedan i mindre bitar.
När marängen är klar tar du ut den från ugnen och låter den svalna långsamt i rumsvärme. Innan servering kluttar du den syrliga krämen över botten, sedan på med fruktskivorna och tills sist dekorerar du med fint hackad mynta och rostad vit choklad.
Smaklig spis!
