• Hem
  • /
  • Recept
  • /
  • Patatas Riojana (spansk korvgryta)

Patatas Riojana (spansk korvgryta)

Patatas Riojana (spansk korvgryta) eller Patatas a la Riojana är en smakrik gryta med chorizo, potatis och paprika.
    spansk korvgryta

    Ingredienser

    Övrigt:

    Smaka av med salt och svartpeppar.

    Instruktioner

    Patatas Riojana (spansk korvgryta)

    Patatas Riojana (spansk korvgryta) eller Patatas a la Riojana är en smakrik gryta med chorizo, potatis och paprika. Min variant av rätten är inspirerad av den spanska rätten men jag har tagit mig vissa friheter. Jag använder t ex chipotle, torkade fänkålsfrön samt rödvin i min och ibland använder jag mexikansk chorizo istället för spansk. Det må vara som att svära i kyrkan men jag tycker det att blir gott!

    Mexikansk chorizo skiljer sig ganska mycket från spansk chorizo, därför kommer rätten bli annorlunda beroende på vilken typ av korv du väljer. Den mexikanska är i vanliga fall rå medan den spanska är rökt och/eller lufttorkad. Även kryddningen skiljer sig i det att den mexikanska ofta har mer chili och den spanska mer rökt paprika. Jag har gjort rätten på såväl spansk som mexikansk chorizo och jag tycker det fungerar bra med bägge varianterna, men de får lite olika smak. Med den mexikanska blir korven lite grynigare, den kräver också att man arbetar mer med paprikasmakerna och med den spanska ger ett kött med lite mer tuggmotstånd och tydlig paprikaton.

    I just detta recept har jag använt mexikansk chorizo, utifrån det har jag använt lite mer paprikapulver vid tillagningen. I övrigt gör jag på samma sätt.

    Förberedelser

    Blötlägg en chipotle, i ca 1 timma. Om du använder dig av buljongtärningar till buljongen så spara vattnet till denna. Skiva upp/strimla paprikan.

    Grilla den röda och gröna paprikan. Ta bort den grillade ytan och innanmätet, strimla paprikan.

    Skala och skär upp potatisen i lagom stora bitar. Ett tips är att skära igenom en bit av potatisen och sedan bryta av resten, det gör att mer stärkelse går ut såsen. Salta potatisen (ca 1 tsk salt).Finhacka löken och vitlöken. 

    Tillagning

    Fräs den gula löken i två msk olivolja på medelhögvärme tillsammans med paprikapulvret, svartpepparkornen, fänkålsfröna och lagerbladen på medelhögvärme. Tillsätt korven och höj värmen så att den får lite yta. Om du har spansk chorizo låt den börja svettas. Därefter tillsätter du den paprikan, chipotlen och vitlöken. Rör om. Häll på det röda vinet och buljongen, låt koka upp. Tillsätt potatisen, låt koka under lock i ca 35 minuter eller till potatisen känns klar. Rör om lite då och då.Ta bort överskottsfett med en sked och smaka av med salt och svartpeppar.

    Servering

    Servera med vitt bröd och garnera med bladpersilja.