Ingredienser
Pastel de natal, ca 15 st
Fyllning
Övrigt:
Instruktioner
Pastel de nata ca 15 stycken
Pastel de nata är en bakelse eller paj med äggkräm. Den ska vara frasig, fyllig och söt. En utmärkt dryck till är tawny, vit port eller Moscatel de Setubal.
Det ursprungliga receptet tillhör konditoriet Fábrica dos Pastéis de Belém i Lissabon och det är bara de som har rätten att kalla den för Pastel de Belém.
Förberedelser
Dela smördegen i 15 delar och tumma ut den i små formar (motsavarnde muffinsformar eller mazarinformar). Ställ dem kallt medan du gör fyllningen.
Fyllning
Vispa ihop ägg, äggulor och socker tills det blir fluffigt. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna, lägg frön och stång i en kastrull och häll på grädde och smör och vispa ned mjölet, försiktigt så det inte blir klumpar. Värm tills vätskan sjuder men inte mer. Sila ner lite i taget av den heta vätskan i äggsmeten.
Det här gör man för att äggen inte skall koagulera utan vänja sig vid värmen successivt. Det gör också att smaken blir vaniljig och gräddig och inte äggig. Riv ner lite muskot (om du vill) i blandningen och rör om.
Gräddning
Fyll nu formarna nästan ända upp till kanten med ägg- och vaniljkräm. Grädda i cirka 40 minuter i 150 grader. När du tar ut pastejerna skall de vobbla men inte vara flytande, och ha en gyllene färg.
Låt dem svalna tills de är ljumma och servera.
