Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo

Hämtar annons

Pastel de nata - DinVinguide

Recept av Redaktionen

Pastel de nata

Pastel de nata, ett portugisiskt bakverk. Ät och dö en liten smula av förnöjsamhet.

Ingredienser

  • Pastel de natal
    • 4 stSmördegsplattor gjorda med äkta smör
  • Fyllning
    • 2 stÄgg
    • 4 stÄggulor
    • 1 dlStrösocker
    • 1 stVaniljstång
    • 5 dlVispgrädde
    • 15 gramSmör, osaltat
  • Lite riven muskot.

    Vissa recept anger rivet citronskal, det ska inte vara med i en Pastel de nata.

Pastel de nata

Pastel de nata är en bakelse eller paj med äggkräm. Den ska vara frasig, fyllig och söt. En utmärkt dryck till är tawny eller vit port.

Det ursprungliga receptet tillhör konditoriet Fábrica dos Pastéis de Belém i Lissabon och det är bara de som har rätten att kalla den för pastel de Belém.

Förberedelser

Dela smördegen i 8 delar och tumma ut den i små miniformar. Ställ dem kallt medan du gör fyllningen.

Fyllning

Vispa ihop ägg, äggulor och socker tills det blir fluffigt. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna, lägg frön och stång i en kastrull och häll på grädde och smör. Värm tills vätskan sjuder men inte mer. Sila ner lite i taget av den heta vätskan i äggsmeten.

Det här gör man för att äggen inte skall koagulera utan vänja sig vid värmen successivt. Det gör också att smaken blir vaniljig och gräddig och inte äggig. Riv ner lite muskot i blandningen.

Gräddning

Fyll nu formarna nästan ända upp till kanten med ägg- och vaniljkräm. Grädda i cirka 40 minuter i 150 grader. När du tar ut pastejerna skall de vobbla men inte vara flytande, och ha en gyllene färg.

Låt dem svalna tills de är ljumma och servera.