Kontrollera att alla musslor är stängda. De musslor som är öppna knackas försiktigt mot köksbänken, och de som då inte sluter sig kastas. Borsta eller skrapa musslorna rena under rinnande kallt vatten och dra bort skäggtömmarna. Täck botten av en stor kastrull med vinet, lägg i den hela vitlöksklyftan, persiljestjälkarna, svartpepparn och musslorna. Sjud på svag värme under lock tills musslorna öppnar sig, ca 5 minuter. Sila av och spara spadet. Låt musslorna ligga kvar i kastrullen. Skär tomaterna till tomatsåsen i små bitar. Värm oljan i en annan kastrull och lägg i den finhackade vitlöken och chilin. Häll i tomatbitar, salt och ca 1 dl av musselspadet och låt koka på medelhög värme utan lock i ca 15 minuter. Späd kontinuerligt med musselspadet, men låt inte såsen bli för tunn. Koka under tiden pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Låt den rinna av. Häll pastan i kastrullen med tomatsåsen. Blanda noga, smaka av och salta eventuellt. Det är viktigt med rätt sälta på den här rätten. Lägg upp pastan på fat och strö över den hackade persiljan. Toppa med musslorna och servera.
Ingredienser
Pasta Vongole – Pasta med hjärtmusslor, tomat och vitt vin:
Tomatsås: