Jag fick detta recept på Pappa al pomodoro, toscansk tomatsoppa i Toscana för flera år sedan och den blir alltid utmärkt. Jag brukar passa på att göra den på hösten eftersom tomaterna ofta billigare och det går att få tag i solmogna tomater då. Utav detta brukar jag göra en tomatsås som går utmärkt att frysa in och sedan använda till soppa, som sås eller i grytor under vineterhalvåret.
Skär upp tomaterna. Jag brukar kvarta dem. Lägg dem i en het panna med olivolja. Under tiden de kokar upp bör du röra om lite då och då. När det börja koka så sänker du värmen och låt det hela sjuda under ca 1-2 timmar, tills det blir en jämn sås. Efterhand hällr du i buljongen lite pö om pö.
Under tiden hackar du selleri, morötter och lök. En så kallad soffritto. Låt detta fräsa i lite olivolja på låg värme, det ska karamelliseras och mjukna men inte steka. Det brukar ta 20-30 minuter. Därefter kan du ställa det åt sidan.
Om du ska göra soppa, hacka brödet eller kör det i en mixer, finhacka vitlöken och basilikan. Ställ detta åt sidan.
När tomaterna kokat ihop till en fin sås och lagom tjocklek så är det dags att hälla över morötterna, löken och sellerin i tomatsåsen, låt det hea koka ihop under cirka 15 minuter. Om du ska ha den som tomatsås så är det klart. Låt svalna häll upp i burkar och frys in.
Om du ska göra soppa så låter du det koka i ytterligare 20 minuter eller tills att det mesta av vätskan försvinner. Rör sedan ned i brödet, det ska bli till en massa som kan fräsa lite i pannan/grytan. Tillsätt därefter buljong efter hand, tills du får en lagom tjock soppa, rör om så att det blir en jämn soppa. Här kan du välja mellan grönsaksbuljong eller kycklingbuljong. När soppan är nästan klar häller du i vitlöken och smakar av med salt och svartpeppar. Om du vill kan du använda en mixer för att få den slät, jag brukar inte göra det då jag gillar den lite rustika strukturen.
Toppa med basilikan och servera!