Ingredienser
Panforte med apelsin och citron:
Övrigt:
Instruktioner
Panforte
Panforte med apelsin och citron är en traditionell seg italiensk dessert som innehåller frukt och nötter. Den äts framförallt kring jul och förknippas med provinsen Siena i Toscana.
Förberedelser
Sätt ugnen på 200 grader och ta fram en form som är 20×20 centimeter. Täck formens botten med bakplåtspapper.
Bakning
Blanda samman nötter, torkad frukt och det rivna och mjöl i en bunke. Blanda honung och socker i en tjockbottnad kastrull och hetta upp på svag värme tills honungen börjar smälta. Höj värmen och koka massan i 2–3 minuter. Rör om under tiden.
Smält chokladen i sockerblandningen. Vänd ner nötblandningen i sockerblandningen när chokladen smält. Blanda/knåda noga och häll smeten i formen. Tryck ut den ordentligt med handen.
Ställ in den mitt i ugnen. Grädda på 200 grader i 15 minuter och sänk därefter temperaturen till 150 grader. Fortsätt grädda i 20 minuter, ta sedan ut panforten och låt den svalna ordentligt.
Servering
Skär upp i 1 centimeter breda stänger och pudra eventuellt med florsocker.