Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo

Hämtar annons

Italiensk efterrätt

Recept av Redaktionen

Panforte med apelsin och citron

Panforte med apelsin och citron

Ingredienser

  • Panforte med apelsin och citron:
    • 250 gramblandade nötter
    • 1 dlrussin (ca 60 g)
    • 1 dltorkad frukt (ca 80 g), i mindre bitar
    • 1 stcitron, rivet skal
    • 1 stapelsin, rivet skal
    • 1 dlvetemjöl
    • 1 dlhonung
    • 1 ½ dlströsocker
    • 150 grammörk choklad, i mindre bitar
  • Florsocker att pudra med.

Panforte

Panforte med apelsin och citron är en traditionell seg italiensk dessert som innehåller frukt och nötter. Den äts framförallt kring jul och förknippas med provinsen Siena i Toscana.

Förberedelser

Sätt ugnen på 200 grader och ta fram en form som är 20×20 centimeter. Täck formens botten med bakplåtspapper.

Bakning

Blanda samman nötter, torkad frukt och det rivna och mjöl i en bunke. Blanda honung och socker i en tjockbottnad kastrull och hetta upp på svag värme tills honungen börjar smälta. Höj värmen och koka massan i 2–3 minuter. Rör om under tiden.

Smält chokladen i sockerblandningen. Vänd ner nötblandningen i sockerblandningen när chokladen smält. Blanda/knåda noga och häll smeten i formen. Tryck ut den ordentligt med handen.

Ställ in den mitt i ugnen. Grädda på 200 grader i 15 minuter och sänk därefter temperaturen till 150 grader. Fortsätt grädda i 20 minuter, ta sedan ut panforten och låt den svalna ordentligt.

Servering

Skär upp i 1 centimeter breda stänger och pudra eventuellt med florsocker.