Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo

Hämtar annons

Örtig lammfilé med portvinssås och potatisterrin smaksatt med getost - DinVinguide

Recept av Redaktionen

Örtig lammfilé med portvinssås och potatisterrin smaksatt med getost

Ingredienser

  • Lammfilé:
    • 500 gramlammfilé
    • 1 ½ dlhackad färsk timjan
    • 1 stvitlöksklyfta, hackad
    • ½ tsksvartpeppar
  • Potatisterrin:
    • 600 grampotatis
    • 1 dlcrème fraîche, lätt
    • 150 gramchèvre, kantskuren och i bitar
    • 1 stvitlöksklyfta, pressad
    • ½ tsksalt
    • 1 nypasvartpeppar
    • 1 stägg
    • 1 dlfinhackad färsk timjan
  • Portvinssås:
    • 2 dlrött portvin
    • 3 dlrött vin
    • 4 mskkoncentrerad kalvfond
    • 2 tskMaizena majsstärkelse
    • 50 gramsmör
    • 2 msktimjanblad, färska eller 1 tsk torkad timjan
    • 2 mskmejramblad, färska eller 1 tsk torkad mejram
    • 2 tsktomatpuré
    • ½ stvitlöksklyfta, riven

Potatisterrin
Sätt ugnen på 200 grader. Skiva potatisen tunt. Koka upp crème fraiche med getost, vitlök, salt och peppar. Blanda ner potatisen. Rör om och blanda ner äggen och timjan. Ta från värmen. Häll potatisen i en ugnsform och platta till potatisen. Grädda på nedersta falsen ca 45 minuter tills den börjar få fin färg och potatisen känns mjuk. Prova med en sticka.

Portvinssås
Koka portvin, vin, vatten och kalvfond tills ca 4 dl återstår. Rör ut majsstärkelsen i lite vatten och vispa ner såsen. Koka upp. Rör smöret med kryddorna, tomatpurén och vitlöken. Vispa i det kalla smöret.

Lammfilé
Hacka örterna och blanda med vitlöken på en skärbräda. Rulla köttet i örthacket så att örterna fäster. Salta och peppra. Hetta upp en stekpanna med smör och bryn köttet runt om. Sänk värmen och stek till 50 graders innertemperatur. Låt köttet vila i folie ca 5-10 minuter innan du skivar upp det.

Till servering
Koka sparris i lättsaltat vatten 5 minuter. Servera skivad lammfilé med portvinssås och potatisterrin.

Tips!

Det går bra att göra terrinen i förväg och sedan skiva den kall i bitar. Värm i 175 grader 20 minuter före servering. Bäst är då att göra den i en fodrad tvåliters brödform.