Ingredienser
Ölkokta revbenspjäll
Glögg-glaze
Övrigt:
Instruktioner
Detta är mina revbensspjäll. Jag använder tjocka revbensspjäll från gris, kokta i julöl eller porter. Till julen marinerar jag dem en glögg-glaze annars med en rödvins- eller portvinsglaze alternativt en söt het asiatisk glaze.
Om du har grillen framme är de också magiska att grilla istället för att ugnssteka.
Förkokning
Lägg revbensspjällen i en stor kastrull. Grovhacka eller skiva i övriga ingredienser, lägg i kryddor, täck med öl och vatten. Koka upp, skumma av och låt sedan sjuda under lock i cirka 60 minuter.
Låt revbensspjällen svalna i buljongen.
Sila av buljongen och spara den. Om du ska göra klart revbensspjällen på en gång så torkar du av dem och penslar dem med hälften av glazen nedan. Annars lägger du revbenspjällen i en burk/skål tillsammans med en del av buljongen och förvara dem i kylen tills det är dags att grilla eller ugnssteka dem.
Jul- Glaze
Jag brukar förkoka min glaze så den är lite lagom kletig redan innan vi penslar på den.
Smält smöret, rör ned sockret och honungen, se till att sockret smälter, tillsätt sedan glöggen, balsamicovinägern och buljongen samt örterna och kryddorna. Låt koka upp. Reducera ner den kraftig, så att ca en fjärdedel är kvar eller at den börjar bli lite trögflytande och kladdig. Nu är den klar, ta ut rosmarinkvisten, kryddnejlikor och stjärnanisen.
Recept på portvinsglaze hittar du här.
Ugnsstek revbensspjällen
Lägg revbensspjällen i en ugnsfast form eller i en djup plåt. Pensla på hälften av glazen på revbensspjällen. Om du har tid får du gärna låta det ligga kallt några timmar (eller över natten) med glazen på. Om du inte har tid, så är det bara att sätta in dem direkt in i ugnen på 200 grader, i ca 30 minuter.
Pensla på resten av glazen efter halva tiden.
Ta ut dem ur ugnen och låt dem svalna innan du skär upp spjällen i bitar längs benens riktning.
Om du grillar dem
Pensla på lite glaze på de kokta revbenspjällen och låt dem ligga svalt i några timmar, gärna över natten. På en utegrill kan du sedan grilla dem i ca 3-5 minuter på varje sida. Värm upp resten av glazen. Skärr upp spjällen lägg på ett fat och häll den heta glazen över dem innan servering.