Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo

Hämtar annons

Pot roast

Recept av Magnus Reuterdahl

Nordamerikansk pot roast

Amerikansk husmanskost och comfort food när den är som bäst.

Ingredienser

  • Nordamerikansk pot roast
    • 1 kgHögrev
    • 1 kgPotatis (fast)
    • 2 stMorötter
    • 2 stGul lök
    • 6 klyftavitlök
    • 250 gramRimmat sidfläsk
    • 2 stjälkarStjälkselleri
    • 2 mskOlivolja
    • 2 mskSmör
    • ½ dlbalsamico vinäger
    • 2 mskCognac
    • 2 dlKöttbuljong
    • 1 mskRåsocker
    • 2 mskDijionsenap
    • 1 mskTimjan (torkad)
    • 1 mskRosmarin (torkad)
    • 2 stLagerblad
    • 1 kvistRosmarin (färsk)
    • 1 knippeBladpersilja
    • 2 tskSalt
    • 2 tskSvartpeppar
  • Om du vill ha en tjockare sås så behöver du också lite mjöl eller maizena. Det går att byta ut högreven mot fläskkarré, då behövs inte sidfläsket.

Nordamerikansk Pot roast eller Yankee Pot roast

Detta är en rätt där du gör allt i ett, så den är enkel att göra men den tar lite tid. Räkna med cirka 30 minuter för förberedelser och 3-4 timmar i ugnen. Börja med att sätta på ugnen på 175°C. Just denna variant av Pot-roast kallas vanligen Yankee Pot roast.

Förberedelser

Torka av köttet och torrmarinera det med salt, svartpeppar, torkad timjan och rosmarin samt med senapen. Medan köttet marinerar skalar du potatisen (det är bra om den är jämnstor, annars kan du dela de största. Skär morötterna och stjälksellerin i stora bitar. Grovhacka den gula löken och finhacka fem av vitlöksklyftorna.

Tillagning

Bryn köttet i en ugnsfast gryta eller stekpanna och ställ det åt sidan. Sänk därefter värmen till medium och fräs vitlöken och löken snabbt i fettet som är kvar efter köttet. Rör ned sockret och efter ett par minuter så häller du på cognacen och låt det hela koka upp snabbt. Tillsätt därefter buljong och balsamvinäger.

Ta fram en ugnsfastgryta, häll ned en skvätt olivolja och placera potatisen, morötterna, sellerin, sidfläsket i botten på denna. Lägg köttet ovan på potatisen, sätt på locket, häll på den sjudande såsen och tillsätt lagerbladen. Ställ in grytan i ugnen (långt ned). Där ska den stå i 3-4 timmar tills köttet är riktigt mört. Titta till pot roasten någon gång per timma och vänd på den. Efter ca 1,5 timma så kan du sänka temperaturen till 150° C.

Servering

När köttet är i princip klart, finhacka den färska rosmarin och en vitlöksklyfta samt en knippe färsk bladpersilja. Lyft ur köttet, fläsket, rotfrukterna och löken. Lägg dem upp på ett varmt serveringsfat, salta och sprinkla över persilja, rosmarinen och vitlöken. Skumma vid behov av såsen och ta bort fettet. Sila den och koka upp den, rör ned en matsked smör och vid behov lite mjöl eller maizena om du vill ha såsen tjockare. Sedan är det bara att servera med en sallad, ett gott bröd och lite rönnbärsgelé.