Annons:

Asiatiskt Grillat

Njurtapp med five spice och nudelsallad

Ingredienser

  • Njurtapp med five spice och nudelsallad
  • 1
    tsk tsk
    five-spice (köp färdigt pulver eller gör själv*)
  • ½
    tsk tsk
    salt
  • ½
    tsk tsk
    socker
  • 600
    gram gram
    njurtapp
  • 150
    gram gram
    nudlar, valfri sort
  • 1
    msk msk
    japansk soja
  • 2
    tsk tsk
    sesamolja
  • 2
    st st
    morötter, grovt rivna
  • 1
    kruka krukor
    koriander, plockade blad
  • Five Spice
  • 2
    tsk tsk
    Szechuanpeppar eller svartpepparkorn
  • 8
    st st
    stjärnanis
  • 1
    msk msk
    kanel, malen
  • 1
    msk msk
    malda fänkålsfrön
  • ½
    tsk tsk
    malen kryddnejlika

Rosta szechuanpepparn i en medelvarm torr stekpanna, tills det börja dofta ca 3 minuter. Mal pepparkornen och stjärnanisen i en kryddkvarn. Sikta kryddorna för att få bort stora bitar. Rör i kanel, fänkålsfrön och kryddnejlika och mixa till ett mycket fint pulver. Förvara i tättslutande burk. Använd sparsamt då kryddblandningen har en mycket fyllig smak.
Blanda five spice, salt och socker i en liten skål och massera sedan in blandningen i köttet. Bryn köttet hårt i olja och lägg det sedan i en ugnsform. Kör klart köttet på 125 grader till en innertemperatur på ca 54-55 grader (många kockar köra den ännu lägre, ända ner mot 44 grader. Välj själv efter hur rött kött du vill ha). Låt köttet vila 10 minuter under folie. Koka nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen. Låt rinna av och blanda med soja och sesamolja. Rör i morot och koriander. Skiva köttet tunt rakt över muskelfibrerna*.
*En tjock sena löper rakt igenom hela njurtappen. Dela köttet på mitten längs med senan och skär bort den. Du har nu två ”fileer”, muskelfibrerna löper åt olika håll på bitarna. Skär skivor rakt över fibrerna för att få möra fina skivor.