Ingredienser
Mousse:
Vaniljinkokt selleri:
Selleri- och äppelsorbet
Persiljecurd:
Consommé:
Instruktioner
Mousse
Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Koka upp 200 g socker och 50 g vatten till 121 grader. Vispa under tiden 100 g äggvita till ett skum. Häll sakta i den varma sockerlagen i äggvitan under ständig vispning. Vispa sedan marängen kall. Värm purén och smält ner gelatinet, låt sedan purén svalna. Vänd försiktigt ner marängen i purén och sedan den lättvispade grädden. Fyll valfri form och frys.
Vaniljinkokt selleri
Koka upp socker, vatten och vanilj. Hylva långa band av sellerin med en mandolin eller osthyvel. Slå sedan lagen över sellerin och låt ligga tills sellerin är mjuk.
Selleri- och äppelsorbet
Lägg gelatinet i kallt vatten. Koka upp citronsaft, socker, selleri och vatten. Låt sedan lagen stå och dra i ca 10 min. Koka sedan upp igen och tillsätt gelatinet, sila sedan sockerlagen över purén. Låt sorbetlagen bli kall, kör sedan i glassmaskin.
Persiljecurd
Blanda äggulor, socker och maizena i en bunke. Koka upp mjölken och persiljan. Häll sedan mjölkkoket över äggbandningen. Rör ordentligt. Värm sedan under omrörning tills krämen tjocknat. Tillsätt smöret och rör om. Lägg krämen i spritspåse och kyl ner.
Consommé
Råsafta äpplena och skumma sedan av saften. Koka upp allt utom lavendelblommorna.
Tillsätt lavendeln när det kokat upp, dra av spisen och låt stå i ca 30 sekunder, sila sedan lagen igenom en silduk eller kaffefilter.
Montera desserten på tallrik och servera direkt!