Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo

Hämtar annons

Moussaka - DinVinguide

Recept av Redaktionen

Moussaka

Ingredienser

  • Köttfärssås:
    • 300 gramnötfärs eller lammfärs
    • 4 mskolivolja
    • 1 stgul lök, hackad
    • 3 sthackade vitlöksklyftor
    • 1 burkkrossade tomater
    • ½ tskmalen kanel
    • ½ tskmalen kryddpeppar
    • 1 tskriven muskot
    • 2 stlagerblad
  • Béchamelsås:
    • 4 mskvetemjöl
    • 4 msksmör
    • 4 dlmjölk
    • 150 gramkefalotiri eller parmesan, riven
  • Montering:
    • 5 stpotatisar
    • 2 staubergine
    • 1 sthalloumi, riven
  • Köttfärssås:
    salt och peppar

    Béchamelsås
    riven muskot
    salt och peppar

Köttfärssås

Fräs lök och vitlök i olja ett par minuter. Tillsätt köttfärs och bryn den. Tillsätt övriga ingredienser och låt det hela småputtra i minst 10 minuter.

Béchamelsås

Smält smöret och häll i mjölet och rör om. Tillsätt mjölken lite i taget. Låt såsen koka ihop en stund under omrörning och tillsätt sedan den rivna osten. Smaka av med riven muskot, salt och peppar.

Montering

Sätt ugnen på 200 grader. Skala potatisarna och skär dem i skivor. Lägg skivorna i botten på en djup ugnsform smord med olivolja. Skär auberginen i skivor på längden och stek dem i olja tills de får lite färg. Lägg hälften av dem ovanpå potatisen. Häll över köttfärssåsen och lägg sedan på resten av auberginerna. Avsluta med béchamelsås och strö över den rivna halloumiosten. Gratinera i ugnen cirka 40 minuter.