Ingredienser
Botten
Fyllning
Instruktioner
Sätt ugnen på 160 grader. Smöra en springform (25 cm diameter)
Börja med att göra botten, smula kakorna och blanda dem med det smälta smöret. Tryck ut dem i din form och baka av botten i ca 10 minuter, ta den ur ugnen och låt den svalna.
Under tiden gör du fyllningen, blanda ihop rom och espressopulver och ställ det åt sidan ett tag. Vispa cremecheese tills den är mjuk och smidig, tillsätt socker och ägg i omgångar och vispa tills det är fluffigt. Tillsätt grädde och vaniljsocker och blanda ordentligt, skrapa med en gummispatel så att ingenting ligger oblandat i botten av skålen. Blanda ned choklad, vanilj, och rom/kaffeblandningen och sedan crème fraichen. Dunka punken i bänken några gånger så att luftbubblorna försvinner. Då är risken att din cheesecake spricker i ugnen mindre.
Häll nu smeten i den smorda formen och baka den i 80 minuter. Kakan är klar när kanterna är fasta och mitten rör sig lite när du skakar på formen. När du är nöjd med kakan skall den stå och svalna i ugnen med ugnsluckan öppen i ytterligare 1 timme. Efter det plastar du din kaka och låter den stå i kylskåpet i 12 timmar. Innan servering skall kakan stå rumstempererat i ca 15-30 minuter.
