Ingredienser
Mjuk pepparkaka
Lingoncheesecake
Glögg-gelé
Instruktioner
Mjuk pepparkaka: Sätt ugnen på 175 grader. Klä en springform, ca 20-23 cm, med bakplåtspapper i botten och smörj kanterna.
Smält smöret. Blanda samman ägg, strösocker, filmjölk och rårörda lingon och rör ner smöret där i. Blanda
vetemjöl, pepparkakskrydda och bikarbonat i en bunke och rör ner i de våta ingredienserna tills du har en jämn
smet. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 20-23 minuter. Ta ut kakan och låt den svalna
helt. Lossa formen och fäst ett bakplåtspapper runt kanterna på formen och spänn fast kanten igen. Tryck till
kakan så att kanten ligger tätt intill formen.Lingoncheesecake: Lägg 2 gelatinblad i kallt vatten i 10 minuter. Värm ½ dl av de rårörda lingonen till
kokpunkten och smält gelatinet där i. Blanda samman med resten av de rårörda lingonen. Vispa cream cheese
och vispgrädde tills det blir krämigt och vänd sen ner lingonen. Bred ut cheesecaken över den mjuka
pepparkakan i formen och se till att du får en slät yta. Sätt in formen i frysen i 1 timme eller i kylen i 3 timmar
innan du häller på gelén, så att den verkligen har stelnat.Glögg-gelé: Häll 5 dl Grythyttans Skogsglögg i en kastrull och sjud på medelvärme tills bara hälften finns kvar.
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 10 minuter och smält dem sedan i den reducerade glöggen. Låt svalna till
fingervarmt och häll sedan försiktigt över cheesecaken i formen. Sätt in i kylen och låt gelén sätta sig i ca 3
timmar innan servering. Lossa kakan från formen och lägg över den på ett fat.