Misostekt tempeh

Ingredienser
Misostekt tempeh
Hemgjord tempeh (ca 800 g)
Instruktioner
Mixa miso, sesamolja, soja och limejuice till en slät marinad. Pensla direkt på tempehn eller skär kakan i bitar och låt marinera några timmar. Stek i rapsolja runt om och pensla eventuellt med kvarvarande marinad då och då.
Hemgjord tempeh (ca 800 g)
Blötlägg bönorna över natten och massera bort skalen (svarta och bruna bönor behövs inte skalas). Koka bönorna mjuka, ca 30 min för svarta och bruna bönor, en timme för andra. De får inte bli för mosiga, då är det svårare att få möglet att växa. Sprid ut de kokta bönorna på en handduk och låt svalna nästan helt så vätskan ångas bort. Blanda bönorna med äppelcidervinäger och mögelsporer i en bunke. Fördela bönorna i två påsar och stäng igen. Stick 12 hål genom påsarna med hjälp av t ex en tandpetare. Det ska komma in luft men inte för mycket. Lägg in påsarna i en torkugn eller din vanliga ugn med bara lampan på, temperaturen ska vara mellan 28-32 grader. Låt fermentera i 24-36 timmar eller tills påsen är helt fylld av vitt mögel.
Det kan uppstå svarta fläckar på tempehn. Det är inget farligt, men hållbarheten minskar något. Tempeh håller 1-2 veckor i kylen beroende på hur mycket du pillar på den. Om den blir slemmig på ytan och inte doftar fräscht så släng den.