Ingredienser
Mincemeat
Pajdeg
Brandy Butter
Instruktioner
Mincemeat, gör så här:
Riv margarinet på ett rivjärn, och blanda med övriga ingredienser i en skål, plasta och ställ in i kylskåpet över natten. Häll ner det i en kastrull och koka tills smöret och sockret smält och det bubblar lite trevligt. Låt fyllningen stå och mogna i en vecka, först då är det dags är det dags att baka pajer.
Pajdeg:
Sikta mjölet i en skål nyp ner smörkuberna och knåda ihop försiktigt tills du har en smulig massa. I med det iskalla vattnet och rör runt med fingrarna tills du har en degboll. Låt degen vila i 30 minuter i kylskåpet, då blir dina pajer frasigare och degen mer lättarbetad.
Smöra 18 stycken små portionspajformar. Kavla ut pajdegen och måtta ut 18 ringar på den, kläm ner degrundlarna i pajformarna tryck till på kanten med en gaffel så att degen inte hasar ner. Fyll på med mincemeat, lägg resten av degen i fint mönster över fyllningen. Baka av pajerna i 20-25 minuter i 200 grader. Ta ut ur ugnen när de är gyllene och låt dem bli ljumna innan du siktar florsocker över och serverar med ett glas portvin, och en klick Brandy Butter recept här nedanför.
Brandy butter
Jul i U.K skulle nog inte vara jul utan Brandy Butter. Det används till nästan alla efterrätter men framförallt till Mince Pie och Christmas pudding. Rör det rumsvarma smöret tills det blivit ljust och fluffigt, vispa ner florsockret lite i taget. Droppa försiktigt ner Brandy och citronsaft så att inte smöret skär sig. Spritsa ner smöret i en snygg serveringsskål, plasta sedan skålen och låt smöret stå svalt tills du skall servera det.
Dessa pajer och en bit stiltonost smakar som sagt utomförträffligt till portvin. Varför inte då prova Fonseca Guimaraens Vintage Port #8001 från 1998 för 329 kronor. Fångar upp pajernas smak av äpple, russin och katrinplommon och räcker länge, länge, länge…
Smaklig spis!
