Magnus gubbröra

Ingredienser
Magnus gubbröra
Övrigt:
Instruktioner
Magnus gubbröra
Jag har inget unikt recept, bara ett som ger en riktigt god gubbröra. Personligen föredrar jag ansjovis framför matjessill, för att vara ärlig föredrar jag inte bara utan jag förordar (det ska dock sägas att jag inte är särskilt glad i sill). Ett tips är att göra den lite i förväg så att smakerna får växa ihop.
Tillagning
Börja med att skala alla fem ägg. Ta ut äggulan ur två och lägg dem åt sidan. Hacka två av de hela äggen och den överblivna äggvitan samt potatisen grovt, lägg ned detta i en större skål och ställ åt sidan. Därefter hackar du ansjovisen och blandar (mosar) ned den med de två äggulorna i en skål, du kan också ta med en tsk ansjovis spad om du vill.
Finhacka örterna och lägg dem i en egen skål tillsammans med kaprisen, rödlöken och resten av ansjovisspadet samt citronjuicen. Tillsätt majonnäs, crème fraiche och blandningen av äggula och ansjovis och rör ihop det hela. Vänd sedan ned detta i skålen med potatis och ägg. Smaka av gubbröran med med salt och peppar och vid behov lite ytterligare pressad citron. Om du har stenbitsrom eller liknade hemma går det också bra att röra ned. Låt gärna stå och vila svalt en liten stund innan du serverar. Jag brukar göra den dagen innan.
Servering
Skiva det sista ägget, lägg på toppen och toppa det hela med lite mer dill. Därefter är Magnus gubbröra klar och färdig att servera, gärna tillsammans med hårt bröd och eventuellt lite smör och en bit brännvinsost eller västerbottenost.
OBS den är minst lika god dagen efter om inte lite bättre!
Tips på snapsar till hittar du i denna artikel om julens snapsar. Magnus gubbröra passar dock också utmärkt till midsommar, påsk eller helt vanlig brunch.
Magnus Reuterdahl