Migas

Äggröra med färskost, majstortillas och rostad salsa
    Bild på Migas

    Ingredienser

    • Migas

    Övrigt:

    4-5 majstortillas*, i strimlor
    färsk koriander
    rostad salsa*

    Instruktioner

    Blanda tre eller fyra färska ägg med salt och peppar. Värm en stekpanna med lite olivolja och stek 4-5 majstortillas som är skurna i lagom munsbitar (se separat recept) tills de är krispiga. Häll i äggen i samma stekpanna och gör en äggröra tillsammans med de strimlade brödbitarna. När äggen blivit till en fast men krämig röra, lägg på lämplig tallrik. Häll på queso fresco och dekorera med färsk koriander och lite eller mycket salsa. Ät medan det är varmt och om du har extra tortillas servera dem vid sidan om.

    *Majstortillas

    2 deciliter Maseca (en speciell sorts majsmjöl) OBS! Vanligt majsmjöl funkar inte.

    1 1/2 dl varmt vatten

    1 tsk kallt vatten

    Blanda maseca med varmt vatten tills det är en torr deg och låt stå i 20 -30 minuter i
    rumstemperatur. Känn på degen, om den är för torr så blanda i en tesked kallt vatten. Degen skall nu vara smidig, inte för torr och inte för kladdig. Rulla ut den i en, ca 2 cm i diameter, lång rulle och skär i ca 1 cm tjocka bitar. Kavla lövtunna och runda, lättast är att använda en tortillapress. Stek på medelvärme i en stekpanna tills de fått lite färg, ca 2 minuter på varje sida. Låt svalna.
    Jag fick ca 15 stycken tortilla utav detta recept, ca 10—12 cm i diameter. De behöver inte vara
    helt perfekt runda eftersom de skärs i mindre bitar.

    *Rostad salsa

    4 tomater, delade

    1 lök, delad i fyra delar

    4 vitlöksklyftor, skalade

    1 knippe koriander

    1 jalapeno, med frön eller utan frön

    1 citron, halverad och grillad, pressad saft

    salt

    peppar

    Värm ugnen till 250 grader. Dela tomaterna. Skär löken i 4 delar. Skala vitlöken. Lägg på en bakpappersklädd plåt. Skvätt lite olivolja och salt på grönsakerna och rosta i ugnen tills skalet är svart, tar ca 10 minuter. Ta ut dem och lägg i en lämplig skål. Mixa med en stavmixer tills allt är blandat. Smaka av med salt och peppar. När salsan svalnat, blanda i den färska koriandern och mixa igen. Ställ i kylen.