Annons:

Kryddstarkt Tillbehör

Mexicansk mole med tre sorters chili

Mexicansk mole med tre sorters chili

Ingredienser

  • Mexicansk mole med tre sorters chili:
  • 8
    st st
    torkade chipotle chili (torkad rökt jalapeño)
  • 8
    st st
    torkade ancho chilil (torkad poblanochili)
  • 8
    st st
    torkade cascabel chili (kallas även bollchilli)
  • 6
    klyfta klyftor
    vitlök
  • 1
    st st
    liten gul lök
  • 6
    st st
    hela tomater
  • 1
    st st
    hel baguette skuren i små bitar och rostad
  • 6
    st st
    friterade majstortillas
  • 1
    msk msk
    torkad timjan
  • ½
    msk msk
    spiskummin
  • 1
    tsk tsk
    oregano
  • 8
    st st
    hela kryddpeppar
  • 4
    st st
    stjärnanis
  • 1
    st st
    abuelita, fint riven (mexikansk choklad) mörk choklad går att använda, ca 120g
  • 2
    l l
    kycklingbuljong

Mexicansk mole med tre sorters chili

Lägg alla torkade chili på en plåt och sätt in i en varm ugn (200 grader) i ett par minuter utan att bränna. Detta gör att chilismaken framkommer mer tydligt. Ta ut plåten och ta bort toppen på alla chilis. Riv dem på mitten och ta bort de flesta fröna som finns i dem. Skär tomaterna på mitten och lägg på en plåt, salta och peppra. Skär lök i mindre bitar och lägg dem på samma plåt som tomater och rosta dem i ugnen tills de har en mörk men inte bränd färg. Lägg rostade tomater, lök och vitlök i en kastrull samt lägg i alla chilifrukter. Tillsätt alla kryddor samt kycklingbuljong. Koka sakta i ett par timmar, om det behövs så tillsätt mer buljong. Efter två timmar, lägg i majstortillas och baguette. Sjud igen ett par minuter. Lägg i den riven chokladen och mixa i en höghastighetsmixer. Kan behöva mixas i omgångar. Detta är såsen. Om du har grillad kyckling så lägg en eller två matskedar på varje kyckling. Servera med tortillachips, avokado och färsk koriander.