Ingredienser
Mallanzane Parmegiana
Tomatsås
Övrigt:
Instruktioner
Vissa rätter gör sig verkligen inte på bild. Den här rätten är precis en sådan. För trots att den består av vackra grejor som lila aubergine och tomat, tomatrött är en av mina absoluta favoritfärger så är den verkligen inte snygg. Men utseendet är inte allt för den har dofter som får en att börja drägla. Ja det är helt enkelt en makalöst god rätt, men snygg, nej det är den inte.
Men om man lyckas se bortom utseendet så kan man förstå god insidan är. Det finns massor av sätt att laga till den här rätten och här är mitt.
Börja med att skära auberginen så himla tunt du bara någonsin kan. Jag använder en mandolin. Salta aubergineskivorna och lägg dem sedan i 30 minuter i press mellan två brickor. Häll av saften lite emellanåt, den är bitter och den vill man inte ha med i rätten.
Under tiden du väntar på att det här skall bli klart, kan du som en italiensk mama laga till din allra bästa tomatsås. Fräs lök och vitlök i olja och koka ihop i 30 minuter med resten av ingredienserna, smaka av med salt, peppar och ev en nypa socker.
Torka av auberginskivorna och stek dem frasiga i olivolja och smör under 10 minuter, vänd dem efter halva tiden. Varva sedan aubergine, tomatsås, mozzarella och ströbröd/parmesanfras. Det sista varvet skall vara fraset som gör att det blir lite snygg yta på rätten.
Låt den sedan gå i ugnen på 225 grader i 15 minuter. Innan du serverar strör du lite färskriven parmesan över och eventuellt lite basilika.